Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižni napovedniki (book trailers)

Knjižni napovedniki (book trailers)
6. 10. 2020
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Kaj je knjižni napovednik? Avtorica prispevka Sara Ghattas po korakih opiše, kako se da knjižne vsebine predstaviti z videoposnetkom. Knjižni napovednik je torej kratek promocijski video, ki poudari bistvo knjige ter vzbudi zanimanje pri potenicalnem bralcu.

Kako izdelati scenarij za dober knjižni napovednik, kaj vse vključiti, kakšno temo izbrati ter na kaj vse je potrebno biti pozoren pri ustvarjanju, pa je zapisano na povezavi. Na vsak pametni telefon ali tablico se lahko naloži brezplačne aplikacije, s pomočjo katerih se da ustvariti zanimiv knjižni napovednik.

Nekaj primerov tujih knjižnih napovednikov je zbranih na naslednji povezavi. Tudi v Sloveniji so se nekateri že lotitli priprave knjižnih napovednikov. Med epidemijo je ena od slovenskih založb lansirala nov projekt (Knjiga meseca), v katerem ponujajo knjige, ki jih predstavljajo s knjižnim napovednikom.

Knjižne napovednike ustvarjajo tudi v šolskih knjižnicah. Med njimi je najbolj uspešna šolska knjižničarka na OŠ Litija, ki je navdušila svoje učence, da so skupaj ustvarili nekaj posebnih knjižnih napovednikov.

Skip to content