Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjiga o knjižnicah

Knjiga o knjižnicah
12. 7. 2023
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Knjiga z naslovom Temples Of Books: Magnificent Libraries Around The World predstavlja izbor nekaterih najveličastnejših knjižnic po svetu, ki so resnično “templji knjig”. Opiše raznolike arhitekturne mojstrovine, ki gostijo te izjemne knjižne zbirke in so same po sebi prava umetniška dela.

V knjigi so predstavljene knjižnice iz različnih držav in celin kot so New York Public Library v ZDA, Trinity College Library v Dublinu, Bibliothèque Sainte-Geneviève v Parizu, Admont Abbey Library v Avstriji ter mnoge druge. Vsaka od teh knjižnic ima svojo edinstveno zgodbo, arhitekturo in zbirko knjig.

Nekatere od teh knjižnic so znane po svojih impresivnih notranjih prostorih, kot so dvorane s stropi, ki segajo v nebo; zlati stebri, vitrine s starodavnimi rokopisi in številne druge podrobnosti, ki pričajo o bogati zgodovini in pomembnosti knjig v teh prostorih.

V knjigi predstavljene knjižnice so več kot le hrami knjig, so kulturni simboli, ki privabljajo obiskovalce iz vsega sveta, raziskovalce in pisatelje ter ponujajo prostor za študij, raziskovanje, tiho branje in občudovanje bogate kulturne dediščine.

Knjižnice so dragocene institucije, ki varujejo znanje, spodbujajo izobraževanje in omogočajo prenos idej skozi generacije.

Skip to content