Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Kamišibaj v Knjižnici Domžale

Kamišibaj v Knjižnici Domžale
22. 4. 2021
mag. Katarina Peterc
Knjižnica Domžale
Arhiv Knjižnice Domžale

Kamišibaj (kamishibai) je umetniško pripovedovanje zgodb ob slikah v malem lesenem odru imenovanem butaj. V Knjižnici Domžale ustvarjamo kamišibaj predstave od junija 2017 po udeležbi na delavnici  Mala šola kamišibaj gledališča v sklopu 6. Križnikovega pravljičnega festivala.

Knjižničarji Knjižnice Domžale kamišibaj predstavljamo predvsem v okviru bibliopedagoških dejavnosti. Naše kamišibaje smo začeli predstavljati najprej ob organiziranih obiskih skupin otrok iz bližnjih vrtcev. S kamišibajem lahko otrokom na razumljiv način predstavimo tudi zahtevnejše zgodbe, ki smo jih ustvarili predvsem za bibliopedagoško delo z osnovnošolci in za dogodke za odrasle. Tako so med drugim nastali kamišibaji Povodni mož, Pehar suhih hrušk, Skodelica kave, Ne bodi kot drugi in Drevo ima srce. Za osnovnošolce smo pripravili tudi program za kulturni dan, ki traja pet šolskih ur. Otroci spoznajo osnove ustvarjanja kamišibaja. Na delavnici ustvarijo svoje prve kamišibaje in jih predstavijo sošolcem. S programom za kulturni dan smo gostovali tudi zunaj knjižnice na nekaterih osnovnih šolah in na Andersenovi noči v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici. Andersenova noč je namenjena učencem zadnje triade osnovne šole. Na podoben način smo kamišibaj približali tudi našim obiskovalcem s posebnimi potrebami iz Društva Sožitje.

Ob zaključku bralne značke Okusimo besedo smo s kamišibajem navdušili tudi naše odrasle bralce. Glede na dobro sprejetost kamišibaja med bralci vseh starosti, smo se odločili za organizacijo festivala Kamišibaj pod slamnikom. Najpomembnejši je festivalski dan, na katerem si lahko obiskovalci v prvem delu ogledajo kamišibaje, namenjene otrokom. Zvečer sledi dogodek za odrasle. Letošnji festival Kamišibaj pod slamnikom bo zaradi aktualnih razmer v državi potekal drugače. Festivalski dan bo premaknjen na jesen 2021. Vse ljubitelje kamišibaja vabimo k sodelovanju na natečaju za kamišibaj predstave na temo S knjigo v lepši svet.

Fotografija: Knjižnica Domžale

 

 

Skip to content