Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Jurčičevo leto v NUK

Jurčičevo leto v NUK
14. 12. 2021
Mojca Trtnik
Narodna in univerzitetna knjižnica
Dokumenti iz zapuščine Josipa Jurčiča, NUK (foto: Meta Kojc)

Vada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za Jurčičevo leto. Tudi v Narodni in univerzitetni knjižnice smo se odzvali povabilu k soustvarjanju. V izhodišču smo si zastavili vprašanja, kako in na kakšen način predstaviti bogato vsebino Josipa Jučiča in ali smo lahko ob tem lahko tudi inovativni.

V fazi raziskovanja in iskanja idej smo si postavili tri izhodiščaMoodle

1. Ustvarili bomo digitalno zbirko z dokumenti in deli Josipa Jurčiča, ki so bili pred tem dostopni le v prostorih NUK, in tako omogočili vpogled vsem, ki jih delo in življenje Josipa Jurčiča zanima (ciljna publika: širša slovenska javnost, raziskovalci).

2. Pripravili bomo spletno razstavo, ki bo Josipa Jurčiča umestila v prostor in čas. Odločili smo se, da bodo izhodišče pri pripravi razstave le viri, ki jih hranimo v Narodni in univerzitetni knjižnici (ciljna publika: širša slovenska javnost).

3. Pisno dediščino želimo približati mladim – učencem zadnjega vzgojnoizobraževalnega obdobja osnovnih in dijakom srednjih šol. Pripravili bomo spletno učilnico za učitelje in profesorje ter kot knjižnica vstopili v njihov virtualni prostor – učilnico Moodle, ki jo večina slovenskih učencev in dijakov že prav dobro pozna. Ko bomo pripovedovali zgodbo Josipa Jurčiča, bomo hkrati tudi izobraževali o uporabi knjižničnih informacijskih virov (ciljna publika: učitelji).

Ali nam je uspelo?

Na to vprašanje nam boste, upamo, odgovorili vi. Raziščite vse tri sklope, ki jih najdete na povezavi.

 

Skip to content