Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Junijske novice z EBLIDE

Junijske novice z EBLIDE
22. 6. 2021

Junijske novice z EBLIDE prinašajo v prvi vrsti poročila z različnih dogodkov, ki so se zvrstili na Eblidin dan, 11. junija. Najprej je potrebno omeniti letno konferenco EBLIDE, ki je letos potekala pod naslovom Evropska strukturna sredstva in knjižnice: zmagovalni pristop (European Structural Funds: the Win-win appreach). Ta je letos imela različne cilje, predvsem pa informirati članice EBLIDE in širšo knjižničarsko javnost glede programa Misli nemisljivo (Think The Unthinkable), ki objema idejo razvoja knjižnic v post-Covidnem času in cilje trajnostnega razvoja; predstaviti projekte, ki so prejeli strukturna in investicijska sredstva EU (ESIF) ter na dolgi rok povečati ugled knjižnic, ki bodo relevatne znotraj Evropske agende o trajnostnem razvoju 2030. Predstavljena sta bila dva primera dobre prakse, ki zgovorno pričata o fleksibilnosti ESI sredstev. Prav tako so predstavili tudi prakse v okviru Misli nemisljivo. Posnetek konference je dostopen na Youtubu, predstavitve pa na spletni strani EBLIDE, kjer je tudi vodič za prijavo za ESIF sredstva 2021-2027.

Istega dne je bila prek spleta organizirana tudi generalna skupščina članov EBLIDA. Najpomembnejša je bila potrditev in imenovanje predsednika in članov izvršnega odbora EBLIDE. Za predsednika je bil imenovan edini kandidat, predlagalo ga je 11 združenj, Ton van Vlimmeren; imena članov odbora si lahko preberete v novičniku. Ob tem so bile na dnevnem redu tudi finance, članstvo, letno poročilo in načrt dela ter poročila različnih delovnih teles. Sledil je tudi krajši sestanek izvršnega odbora, kjer sta biIi določeni podpredsednica in blagajničarka EBLIDE: mesto prve je zasedla Hella Klauser iz Nemčije, druge pa Julie Calmus iz Francije. Predsedniku EBLIDA, Tonu van Vlimmernu veljajo tudi čestitke, saj je bil deležen posebne pozornosti: povzdignjen je bil v viteza reda Orange-Nassau (vladajoče kraljeve rodbine na Nizozemskem). Čestitkam se pridružujemo tudi mi.

dekorativna slika

Posebno pozornost novičnik namenja vodiču Evropski strukturni in investicijski skladi 2021-2027: vodič za knjižnice. Gre za publikacijjo, dostopno na spletni strani EBLIDA, ki je obvezno branje za knjižničarje, ki so pripravljeni na aktivnosti za doseganje trajnostnih ciljev v knjižnicah in iščejo financiranje pri Evropskih strukturnih skladih (ESF). Gre za pripomoček, ki vodi skozi celoto informacij o finančnih priložnostih v povezavi z omenjenimi skladi, hkrati pa je tudi namenjen članicam EBLIDA kot dokument za organizacijo delavnic v okviru Misli nemisljivo.

Sledijo, kot običajno, tudi vabila na spletne dogodke. Do konca tega meseca na spored prihaja DCDC21 konferenca, ki bo v enotedenski izvedbi ponudila medresorsko posvetovanje strokovnjakov iz galerij, knjižnic, arhivov, muzejev in akademij, in se ukvarjala z vprašanjem krize kot katalizatorja sprememb za zbirke in znotraj naših kulturnih organizacij. Konec meseca pa bo v spletni izvedbi izpeljan tudi londonski knjižni sejem.

Vabljeni k branju novic z EBLIDE.

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Slike: EBLIDA

 

Skip to content