Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Izobraževanja Učnega centra Mestne knjižnice Ljubljana 2024

Izobraževanja Učnega centra Mestne knjižnice Ljubljana 2024
18. 1. 2024
Ekipa Učnega centra, Mestna knjižnica Ljubljana

V Učnem centru Mestne knjižnice Ljubljana tudi letos pripravljajo izobra­ževanja z različnih strokovnih področij, pomembnih za učinkovito in kakovostno delo v knjižnici.

Katalog izobraževanj in e-prijavnico boste našli na spletni strani Učnega centra MKL. Vsa izobraževanja bodo objavljena na spletni strani Učnega centra, na portalu slovenskih splošnih knjižnic in tudi v koledarju dogodkov v Knjižničarskih novicah.

Od letošnjih novosti posebej izpostavljamo:

  • Izkušnje s prijavo in izvajanjem Erasmus+ v Mestni knjižnici Ljubljana, 19. in 26. januar ter 16. februar,
  • Mednarodno sodelovanje splošnih knjižnic, 5. marec,
  • Ozvočenje, snemanje in obdelava zvoka, 21. maj in 1. oktober,
  • Canva, nadaljevalna delavnica, 29. maj in 21. november in
  • Vrednotenje informacijskih storitev, 12. november.

 In vas vabimo na brezplačna izobraževanja:

  • Predstavitve knjižnih programov za leto 2024, 6. in 14. februar ter 6. in 14. marec,
  • Tematske usmeritve in oblike motiviranja za branje ob novih knjigah za otroke, 28. marec,
  • Labirinti žanrskih branj, 7. maj in
  • Načrtovanje letnega nakupa knjižničnega gradiva v splošnih knjižnicah z vidika izpolnjevanja obrazcev Ministrstva za kulturo, oktober.

Zabeležite si že datum 22. mednarodnega posvetovanja Potujoča knjižnica kot knji­žnični prostor, to bo 17. maj. Program dogodka bo objavljen na https://www.mklj.si/ucni-center/.

V program so vključene tudi vsebine, ki jih poznate že iz prejšnjih let. Pokrivajo pa področje strokovnih bibliotekarskih znanj (npr. Strategije iskanja knjižnega gradiva, Svetovanje za branje in (ne)formalna biblioterapija, Knjigoveštvo za hitro in enostavno popravilo knjig v knjižnici), računalniških znanj in drugih znanj za delo v knjižnici.

Učni center MKL skrbi za izobraževanje knjižničarjev regije in koordinatorjev iz drugih slovenskih osrednjih območnih knjižnic (OOK). V ta namen organizira 18 brezplačnih izobraževanj, od njih v kronološkem zaporedju izpostavljamo: Poslovna angleščina za bibliotekarje (marec-maj), Priprava pisnih objav (21. 3.), Vaje v slogu (28. 3.), Motivacija za delo, (10. 4.), Upravljanje knjižnične zbirke (17. 4. in 6. 11.), Animacija in interaktivne vsebine za otroke (16. 5. in 26. 9.), Predstavitev fotografskih fondov izbranih kulturnih institucij 2 (november). Več o njih in tudi ostalih izobraževanjih najdete v katalogu. Prvenstveno so namenjena koordinatorjem izvajanja posebnih nalog osrednje območne knjižnice iz slovenskih OOK. V kolikor ostanejo prosta mesta, se jih lahko udeležijo tudi zaposleni iz drugih knjižnic.

Za lažje načrtovanje smo pripravili dva seznama izobraževanj – razporejena so po datumih in po naslovih. Nahajata se na https://www.mklj.si/ucni-center/.

Več informacij o vsebinah, terminih in izvajalcih najdete v katalogu.

Skip to content