Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Innovatiebieb – nizozemski spletni portal za inovacije v knjižnicah

Innovatiebieb – nizozemski spletni portal za inovacije v knjižnicah
29. 5. 2023
Nazariy Shebunchak
Študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Innovatiebieb je nizozemski vir najnovejših informacij in razvoja na področju inovativnih storitev v knjižnicah ter hkrati spletni portal, ki omogoča izmenjavo ter iskanje naprednih rešitev za vse knjižnice.

Projekt je namenjen prikazovanju ambicioznih idej. Omogočeno je iskanje preko fasetnega menija po:

  • avtorju projekta,
  • ciljni publiki,
  • fazi inovacije,
  • vrsti programa.

Predstavljeni so projekti, ki se ukvarjajo z velikim deležem prebivalstva in želijo privabiti tudi potencialne uporabnike k različnim dejavnostim ter jim omogočiti pridobivanje veščin, ki jim bodo koristile v vsakdanjem življenju.

Nekaj primerov projektov:

Projekt QR kode
Kako narediti digitalno zbirko knjižnice enostavno dostopno vsem s pomočjo QR kod? Odgovor je preprost: na plakatih, letakih in zaslonih povežite QR kode z izborom e-knjig ali zvočnih knjig spletne knjižnice, ki jih lahko preberete v le dveh klikih prek aplikacije ali brskalnika.
Več na spletni strani.

Boekstarttrommel
Če poznate projekt Bralni nahrbtnik, ki spodbuja družinsko branje, vas bo zagotovo zanimal projekt Bralnih kovčkov, ki je namenjen promociji branja med malčki. V kovčku najdete gradivo o nasvetih za branje in informacije o knjižnici, ki so namenjene staršem majhnih otrok.
Več na spletni strani.

De Bibliotheekcast – podcast knjižnice
Knjižnice vedno iščejo privlačne načine za vključevanje ljudi ter za spodbujanje branja, učenje digitalnih veščin ter srečevanj in prijetnih razprav/debat. Zato je knjižnica Zuid-Kennemerland začela pripravljati tudi podcast.
Več na spletni strani.

Knjižničar ChatBot
V tem projektu je bil narejen ChatBot (klepetalni robot), ki uporabnikom knjižnice omogoča komunikacijo preko klepetalnika. Trenutno je dostopen preko Facebook Messengerja, kmalu pa bo na voljo tudi na drugih družbenih omrežjih, kot je denimo Whatsapp.
Več na spletni strani.

Knjižnica na postaji
Branje na vlaku je zelo priljubljeno početje med potniki. Knjižnica na postaji je knjižnica, ki je bila vzpostavljena za pridobivanje novih uporabnikov med potniki na vlaku. Znano je, da na vlaku na Nizozemskem ljudje veliko berejo, vendar jim pogosto zmanjka časa za fizičen obisk knjižnic.
Več na spletni strani.

Skip to content