Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA novičnik marec

IFLA novičnik marec
9. 3. 2022

PREKINITE PRISTRANSKOST!

IFLA se v marčevski izdaji posveča dnevu žena. Prekinitev pristranskosti pa se pomembno nanaša na številna druga področja življenja, omejenega z različnimi ovirami, ki škodujejo. Knjižnice s prostorom in viri igrajo ključno vlogo pri pomoči članom skupnosti pri premagovanju teh izzivov. Ustvarjajo varne prostore, omogočajo izmenjave zgodb in  dostopa do znanja.  

V tej številki so predstavljene zgodbe z vsega sveta, zbrane v okviru IFLA  projekta Library Map of the World in zagovorniškega dela.
IFLA predstavlja izjavo o Ukrajini. V stiku je z ukrajinskimi kolegi in se usklajuje z Blue Shield International in UNESCO za zaščito ukrajinske kulturne in dokumentarne dediščine.

Tema mednarodnega dneva žena 2022, ki jo obeležujejo Združeni narodi je "enakost spolov danes za trajnostni jutri". Ta je v sozvočju z letošnjo predsedniško temo »Knjižnice gradijo trajnostno prihodnost« in kaže, kako se trajnost dotika veliko področij.
V tej števili so predstavljene možnosti o zgodnjih registracijah na 87. svetovni knjižnični in informacijski kongres IFLA v Dublinu na Irskem, ki bo potekal od 26. do 29. julija 2022.
Na spletni strani WLIC 2022 najdete vse podrobnosti, informacije pa se bodo posodabljale.

Pozornosti v tej številki je bila deležna Barbara Lison, predsednica IFLA in direktorica Stadtbibliothek Bremen, ki je prejela Bundesverdienstkreuz (Zvezni križ za zasluge – najvišji nemški red) za dolgoletno nacionalno in mednarodno zavezanost knjižnicam.
Preberete lahko tudi nekaj predlogov in zgodb, kako s knjižnicami izboljšujemo svet. V koledarju dogodkov boste zagotovo našli kaj zanimivega. Ogledate si lahko vebinar »ResiliArt x Mondiacult – Libraries enabling inclusive and meaningful access to culture«. V tem 110-minutnem spletnem seminarju strokovnjaki s področja knjižnic in informacij delijo svoje izkušnje o bolj vključujočem  dostopu do kulture.

Odprto ostaja vabilo k včlanitvi v IFLA. 

Vabljeni k branju! 

Pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Naroda in univerzitetna knjižnica)

Naslovna fotografija: Logotip

 

Skip to content