Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter May 2022

IFLA Newsletter May 2022
10. 6. 2022

Do svetovnega knjižničnega in informacijskega kongresa sta le še dva meseca, zato je v novičniku nekaj o konferenci, ki bo v Dublinu, vključno s povezavami do programa. Novice so tudi o letošnjem IFLAcampu in o prejemnikih štipendij ARL.  

Tema meseca je povezana z obeležitvijo mednarodnega dneva kulturne raznolikosti – priložnost, da se spomnimo, zakaj je tako pomembno zaščititi in slaviti to značilnost naše družbe kot sredstvo za zagotavljanje pravic posameznika in širšega trajnostnega razvoja.  

Knjižnice imajo pri tem ključno vlogo, ne le pri zagotavljanju dostopa do široke palete vsebin, ki širijo obzorja in izpostavljajo ljudi novim izkušnjam, temveč tudi pri proaktivni podpori učenju, izmenjavam in srečanjem z različnih perspektiv.   

V tej številki je tudi intervju z Lan Gaom, predsednikom IFLA-ine sekcije za knjižnične storitve za večkulturne populacije, ki je letos pred kratkim praznovala 40. obletnico. Delila je ključne vpoglede v to, kaj danes v knjižnicah pomeni spodbujanje raznolikosti.   

Tu je vpogled v Unescovo delo na to temo in način vključitve, podlaga so Unescovi referenčni okviri za krepitev prepoznavnosti dela in prispevka knjižnic!   

Maj je bil tudi mesec mednarodnih srečanj – preverite, kaj se je zgodilo in kako je IFLA sodelovala v imenu knjižnic. IFLA je tudi posodobljena. Preberite novice o novih članicah IFLA in prihajajoče priložnosti, da se vključite v njeno delo.

Novico pripravila: Milena Bon
Naslovna fotografija: Logo Ifla Newsletter

Skip to content