Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter

IFLA Newsletter
30. 6. 2022
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

Irski nacionalni odbor vas z veseljem vabi na 87. svetovni knjižnični in informacijski kongres IFLA (WLIC), ki bo potekal od 26. do 29. julija 2022 v Dublinu na Irskem. WLIC v Dublinu uživa podporo lokalne in nacionalne vlade, sodelovanje knjižničarjev iz vseh sektorjev ter veliko predanost in navdušenje po vsej državi. Dogodek bo olajšal izmenjavo izkušenj in najboljših praks med lokalnimi, regionalnimi in mednarodnimi člani stroke, s čimer bo zagotovil koristne vpoglede in globalne primerjave za pospeševanje knjižničnih inovacij doma. Poleg tega bodo stiki na WLIC trajali vse življenje in močno izboljšali osebni profesionalni razvoj.

Irska ima veliko in široko paleto knjižnic, ki jih je treba obiskati, in ker je sorazmerno majhen otok, so tudi knjižnice zunaj Dublina zlahka dostopne. Organizirali bodo vrsto vodenih ogledov – po splošnih, visokošolskih in specialnih knjižnicah, velikih in malih, novih in starih. WLIC je prvič potekal na Irskem. Na lokalni ravni vlada veliko navdušenje in obeta se celotedensko praznovanje knjižnic in knjižničarjev.

Nekdanja predsednica Irske Mary Robinson bo imela slavnostni nagovor na otvoritveni slovesnosti WLIC 2022. Je borka za družbene spremembe in strastna zagovornica človekovih pravic in je izredna profesorica za podnebno pravosodje na Trinity College Dublin in predsednica The Elders.

Registrirani delegati se lahko že prijavijo v iPlanner, da začnejo shranjevati svoje želene seje in urediti svoj urnik. Poleg tradicionalnih srečanj bodo potekali tudi neformalni tematski pogovori (“talking stick” session), zgodnji jutranji termini “branje za wellness”, priložnosti za druženje z drugimi na sprehodu ob Liffyju in po njegovih številnih zgodovinskih mostovih, in še veliko več priložnosti za mreženje in povezovanje z novimi ljudmi. Poglejte program.

Po treh letih virtualnega življenja je čas, da spoznate novosti na knjižničnem in informacijskem področju. Ne glede na to, ali gre za izboljšave skeniranja dokumentov, izboljšave podatkovnih baz ali omogočanje boljših storitev za uporabnike knjižnic, imajo razstavljavci na WLIC številne inovacije. Otvoritev razstave bo v torek, 26. julija, od 10.30 do 11.00, razstavni prostor pa bo odprt do četrtka popoldne, torej dovolj časa za potepanje, učenje, eksperimentiranje in pogovor. Seznam razstavljalcev.

Podeljena pa bo tudi nagrada Splošna knjižnica leta (PLOTY) leta 2022. Štiri nominirane knjižnice med drugim izstopajo po načinu, kako navdih črpajo iz okolja, pa tudi po uporabi sodobnih in trajnostnih rešitev. Več o nominiranih knjižnicah na povezavi.

Več novic na spletni strani.

Skip to content