Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter

IFLA Newsletter

Junijski novičnik obravnava vprašanje okolja, v veliki meri pa so dostopne različne informacije o konferenci IFLA WLIC 2023.

V uvodniku je nagovor nove generalne sekretarke IFLA Sharon Memis.

Novičnik pa med drugim prinaša:

  • Cena zgodnjih prijav za virtualno udeležbo na WLIC je podaljšana do 17. julija!
  • Na Goethe-Institut v Rotterdamu bo od 18. do 19. avgusta 2023 IFLAcamp – brezplačna dvodnevna nekonferenca. Predstavljenih bo več kot 190 plakatov.
  • Ste se prijavili za obiske knjižnic? Den Helder? Alkmaar? Ali Apeldoorn, Amersfoort, Limburg, Zutphen, Assen? WLIC 2023 ponuja priložnost, da dobite veliko navdiha v nekaterih najbolj čudovitih knjižnicah na Nizozemskem in v Belgiji! Tu pa si lahko ogledate predstavitve. Udeleženci bodo lahko spoznali tudi najboljše prakse nizozemskih knjižnic.
  • V Unescov register Spomin sveta je bila dodana Zbirka dediščine Erasmus. Vključuje več kot 3000 starih knjig Deziderija Erazma in knjig o njem, nastalih pred letom 1900. Sem sodijo redki izvodi in edinstveni dokumenti, kot so Erazmova ročno napisana pisma, desetine prvih izdaj in številne ilustrirane izdaje ‘Hvalnica norosti’.
  • IFLA se je pridružila Action for Climate Empowerment (ACE) Dialogues, ki vsako leto potekajo v Bonnu v Nemčiji ob bonski konferenci ZN o podnebnih spremembah ter združujejo številne glasove nacionalnih vlad in civilne družbe. Tako so zraven prvič glasovi knjižnic.
  • Poleg se je pridružila še v UNESCO Greening Education Partnership, ki poudarja vlogo knjižnic v šolah in skupnostih.
  • Kampanja Culture2030Goal poziva k vključitvi kulture v deklaracijo vrha SDG.
  • Nagrada IFLA za okolje, trajnost in knjižnice (ENSULIB) Zelena knjižnica 2023. V kategoriji Best Green Library & Grand Scale Project so se v ožji izbor uvrstile tri knjižnice in enako tri v najboljši projekt zelene knjižnice. Zmagovalci bodo razglašeni na odprti seji ENSULIB-a na IFLA WLIC 2023.

Še več novic je dostopnih na spletni strani.

 

Skip to content