Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter

IFLA Newsletter

Julijski novičnik v uvodniku in večini novic obravnava vprašanje trajnosti.

IFLA je pripravila tudi več gradiv na temo trajnosti. Dostopna je infografika, ki poudarja deset različnih vlog knjižnic na tem področju.

Največ je v julijskem novičniku navodil za udeležence konference IFLA WLIC 2023:

  • Na voljo je video, kako se udeležiti IFLA WLIC na daljavo, ki bo omogočala interaktivno izkušnjo, saj se bodo udeleženci vključili v živo in dostopali do sej, regionalnih virtualnih srečanj, spletnega klepeta v realnem času in tudi glasovali za najboljši plakat.
  • Predstavljena je aplikacija, s katero lahko vsak udeleženec izračuna svoj ogljični odtis udeležbe na konferenci in sodeluje v nagradnem tekmovanju. Pomemben datum – 24. julij!
  • IPlanner je aplikacija, v kateri ustvarite račun ter spremljate seje in sestanke, ki se jih želite udeležiti.
  • Nekaj bralnih namigov za boljše razumevanje Nizozemcev in Nizozemske.
  • Namig za jutranji tek.

Razpisan je poziv vsem knjižnicam in knjižničarskim društvom: Kako krepite podnebno komunikacijo in izobraževanje? za razvoj podnebne pismenosti in pomoč knjižnice drugim pri razumevanju podnebne krize.

Odprt je razpis za UNESCO Memory of the World 2024-2025. IFLA spodbuja člane, da se vključijo v Unescov spomin sveta tako, da oddajo svojo kandidaturo.

Na temo trajnostnega razvoja sta še dva prispevka: Podpora, povezovanje in zagotavljanje: knjižničarska združenja in cilji trajnostnega razvoja ter Rekordno leto za navedbe knjižnic v nacionalnih pregledih izvajanja ciljev trajnostnega razvoja.

Svetovna konferenca s pridihom trajnosti: IASL 2023 – Luisa Marquardt, sekretarka 2021–2023 in predsednica Sekcije šolskih knjižnic IFLA 2023–2025, poudarja načine, kako lahko šolski knjižničarji razvijejo kulturo trajnosti na svojem delovnem mestu in na svojih strokovnih srečanjih ter več o trajnostnih ukrepih, sprejetih na konferenci AISL (Združenje šolskih knjižničarjev) 2023 v Rimu v Italiji.

Celotno glasilo je dostopno na spletni strani.

 

Skip to content