Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter

IFLA Newsletter

V septembrskem novičniku nova predsednica Ifle za obdobje 2023 do 2025 Vicki McDonald piše o pomenu razvijanja pismenosti v knjižnicah v lokalni skupnosti oziroma o pismenostih kot ključnih spretnostih, ki odpirajo prebivalcem nove možnosti in priložnosti. Znano je namreč, da ima prvih pet let življenja vpliv na vse življenje posameznika. Ko otroke vsak dan spodbujamo, da govorijo, berejo, pojejo in se igrajo, te pozitivne interakcije pomagajo zgraditi trdne temelje, ki jih postavljajo za izobraževalni uspeh in vseživljenjsko ljubezen do učenja.

Vicki McDonald-predsednica IFLA 2023-2025

Vicki McDonald, predsednica Ifle za obdobje 2023-2025

Še izbor nekaterih prispevkov novičnika:

  • Knjižnice so ustanove, ki lahko veliko pripomorejo k trajnostnemu razvoju in uresničevanju agende. O dogodkih na tem področju poročajo v prispevku Recognising the potential: IFLA at the SDG Action Weekend.
  • Nov upravni odbor IFLA 2023-25 ​​se je prvič sestal dan po zaključku IFLA WLIC, 25. avgusta 2023, v konferenčnem centru Rotterdam Ahoy na Nizozemskem.
  • Objavljeni so datumi dogodkov zagovorništva za poudarjanje dela knjižnic odločevalcem in partnerjem od septembra do decembra 2023.
  • Kako lahko knjižnice pospešijo podnebno opolnomočenje? Izbor zamisli, zbranih med sejo, o ukrepih, ki združujejo izobraževanje, sodelovanje in kanček inovacij, da bi vsem ljudem pomagali razumeti podnebne razmere in začeli ukrepati.
    10 idej, ki jih lahko izvedete za zagovarjanje knjižnic po WLIC.
  • Sekcija za metropolitanske knjižnice je sprejela svoje cilje za obdobje 2023–2025: Knjižnice bodo nosilke trajnostnega urbanega razvoja (SDG 11) in katalizatorji državljanske udeležbe. Preberite več o nedavnem in prihajajočem delu METLIB, vključno z njihovo oktobrsko konferenco v Buenos Airesu v Argentini.
  • EDUCAUSE – oddelek za informacijsko pismenost ponuja mednarodno spletno platformo za knjižnice in druge izobraževalce za izmenjavo in izboljšanje praks informacijske pismenosti, raziskav v IFLA in s širšo knjižnično skupnostjo.
  • “Potovanje v branje” je soorganizirala nizozemska bralna fundacija in je potekal v Nacionalni knjižnici Nizozemske v Haagu. Dostopno je poročilo dogodka.

Poleg navedenih novic pa še pregled novic iz regij, razpisov, dostop do posnetkov IFLA WLIC ter do prihajajočih dogodkov:

Še veliko več informacij in dostop do celotnega novičnika na spletni strani.

 

Skip to content