Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter

IFLA Newsletter

Novo leto je čas za razmislek o tem, kako lahko stvari naredimo drugače – kako z inovacijami dosežemo svoje cilje. Mnogi od nas sprejemamo odločitve v osebnem življenju, lahko pa je to tudi priložnost za razmislek o naši poklicni praksi in celo o našem delu v ustanovi. Objavljena je novoletna poslanica predsednice IFLA Barbare Lison za leto 2023. Dostopni so tudi različni razpisi in postopki za volitve.

Inovacije so tema prvega glasila IFLA v letu 2023. Seveda imajo lahko inovacije različne oblikein to je predstavljeno v člankih te številke.
Seveda so na voljo tehnološke inovacije – nova orodja in storitve, ki jih lahko uporabljamo – v skladu z našimi vrednotami –, da izboljšamo način izpolnjevanja naših poslanstev. Potencial – in tveganja – umetne inteligence so v glavah mnogih ljudi še posebej visoki in o tem boste našli v tej številki odlične namige.

Inovacije pa niso samo izdelki, ampak tudi način, kako stvari počnemo. Pandemija je jasno poudarila, da je naše področje polno inovatorjev, ki so pripravljeni uporabiti svojo domišljijo in ustvarjalnost, da bi posodobili prakse, da ustrezajo potrebam. Ta številka prinaša tudi zgodbe, ki poudarjajo nekaj primerov, kako knjižnice uvajajo inovacije.

Nekaj iz vsebine:

 • Poročilo o seji upravnega odbora IFLA, 5.–8. december 2022
 • Predsednica IFLA Barbara Lison se je pridružila Srbskemu knjižničarskemu združenju na njegovi 75. jubilejni konferenci v Beogradu in imela osrednji govor o IFLA in svetovnem knjižničnem področju. Barbara, novoizvoljena predsednica Vicki McDonald in preostali člani upravnega odbora so bili tudi v Haagu na Nizozemskem na decembrskem zasedanju upravnega odbora.
 • Kultura v akciji: pogled naprej na ključne teme in priložnosti za leto 2023 – globalni diskurz o kulturi in kulturni dediščini v letu 2022 lahko zaznamujeta večje prepoznavanje močnega potenciala kulture za pomoč pri reševanju velikih izzivov, pa tudi pozivi k ukrepanju za zagotovitev njenega varstva pred naravnimi nesrečami in nesrečami, ki jih povzroči človek.
 • 1. januar je bil dan javne domene. Dela v javni lasti je mogoče kopirati, remiksirati, vključiti v druga dela in na splošno uporabljati brezplačno, brez plačila imetnikom pravic.
 • Knjižnice in trajnostni razvoj v 2023: Trajnostni razvoj predstavlja eno najširših področij IFLA-inega zagovorniškega delovanja, ki zajema tako specifično delo v zvezi z Agendo Združenih narodov 2030 in njenimi 17 cilji trajnostnega razvoja kot temeljno delo za izgradnjo – in dokazovanje – sposobnosti knjižnic, da prispevajo k celi vrsti politične cilje.
 • IFLA-ini PAC centri so središča znanja za ohranjanje dokumentarne dediščine in dostop do nje – gostujejo v večjih ustanovah po vsem svetu. Centri PAC prevzamejo pobudo za prepoznavanje in ozaveščanje o vprašanjih ohranjanja in ohranjanja na knjižničnem področju.
 • Umetna inteligenca naj bi imela dramatičen, celo transformativen učinek na številne vidike družbe. Na knjižnice bo vplivala na več načinov, z uporabo knjižničnih storitev, pa tudi s spreminjanjem iskalne krajine in s tem informacijske pismenosti. Iflin oddelek za informacijsko tehnologijo (IT) in Iflina najnovejša posebna interesna skupina, Artificial Intelligence SIG, pregledujeta najnovejše inovacije v knjižnicah: od načrtovanja stavb do velikih podatkov, enotne prijave do virtualne resničnosti. Izbrali so 23 posodobljenih in odprto dostopnih virov za seznanitev z aktualno temo. Zbirka vsebuje izhodišča in napotke o uporabi umetne inteligence pri delu knjižničarjev, praktičnem delu s tehnologijo, usposabljanju o pismenosti z umetno inteligenco (vključno s podatki), odgovorni umetni inteligenci ter njeni etiki. Dostopni so tudi spletni tečaji.
 • Vabilo na konferenco z naslovom AI in Focus: Artificial Intelligence and Libraries, ki bo potekala hibridno v Singapurju 2. in 3. marca 2023.
 • Razpis za podelitev priznanj in nagrad IFLA – zbiranje predlogov, rok: 28. februar 2023
 • Nekaj regionalnih novic
 • Novice v povezavi s kongresom WLIC 2023 (razpis za plakate, zgodnje prijave, o knjižnici Bibliotheek Rotterdam – Rotterdam Zuid, namestitvah …)
 • prihajajoči dogodki
 • na Knjižničnem zemljevidu sveta pa zgodbe o inovacijah in razvoju novih veščin v knjižnicah.

Še več novic je dostopnih na spletni strani IFLA Newsroom.

Skip to content