Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Marakeško poročilo za januar 2022

IFLA Marakeško poročilo za januar 2022
1. 2. 2022
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica

IFLA Marakeško poročilo opredeljuje, kako države po svetu varujejo (ali ne) pravice invalidov pri dostopu do informacij. 27. januarja 2022 so bile objavljene najnovejše ugotovitve.

IFLA že nekaj let spremlja prizadevanja držav za izvajanje Marakeške pogodbe, ki se približuje svoji 10. obletnici, njene določbe pa veljajo že v 100 državah. Pogodba predstavlja svojevrstno zmago pri reševanju izzivov, ki jih povzročajo preširoko zastavljeni režimi avtorskih pravic za knjige in drugo gradivo.

Letošnja izdaja poročila kaže, da se večina držav odloča, da knjižnic ne bo omejevala pri njihovih prizadevanjih za zagotavljanje dostopa do informacij, in dejansko na nacionalni ravni razširja prednosti Marakeške pogodbe tudi na ljudi z drugimi invalidnostmi. To je koristna referenca za knjižnice v drugih državah, ki še vedno želijo posodobiti svoje zakone.

Opaziti je tudi vrsto pozitivnih premikov. Na primer v Nacionalni knjižnični službi za slepe in slabovidne (NLS) v Združenih državah Amerike je izvajanje pogodbe okrepilo njeno sposobnost, da v sodelovanju s svojo mrežo knjižnic in partnerskih ustanov po vsej državi služi svojim uporabnikom.

NLS je v svojo zbirko uvozila več kot 1.600 del, pridobljenih s pogodbo, izboljšala iskanje po jezikih v vmesniku BARD (Braille and Audio Reading Download), začela izdajati novo digitalno publikacijo (Foreign Language Quarterly) ter še naprej raziskovala potencialne uporabnike in ostala v stiku s svojo mrežo, da bi prepoznala knjige, po katerih uporabniki povprašujejo.

Sodelovanje NLS pri Marakeški pogodbi pa ni koristilo le njenim uporabnikom. NLS je izredno zadovoljna z napredkom, ki je bil dosežen pri zmanjševanju knjižne podhranjenosti in oblikovanju sveta, v katerem lahko berejo vsi.

V poročilu najdete preglednice o veljavnih zakonih v različnih državah. Tam, kjer so se informacije od prejšnjega poročila spremenile, je to označeno z zvezdico. Informacije so posredovale različne knjižnice in združenja, ki zastopajo osebe z motnjami branja. V mnogih primerih se o zakonodaji še vedno razpravlja, zato je treba ta dokument jemati kot izhodišče za nadaljnje raziskave.

Poročilo najdete na IFLA repozitoriju.

Pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) 
Naslovna fotografija: logotip

Skip to content