Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Humans of LIBER – intervju

Humans of LIBER – intervju

Intervju z romunsko knjižničarko Roxano Dinu je eden v seriji intervjujev Humans of LIBER. Predstavljajo posameznike, ki delajo v raziskovalnih knjižnicah in so del skupnosti LIBER. S tem želijo navdihniti, povezati in okrepiti mrežo ter poudariti vrednost članstva v LIBER.

Roxano so intervjuvali med letno konferenco LIBER 2022, ki jo je gostila knjižnica Univerze Južne Danske (SDU). Roxana se je konference udeležila preko LIBER sheme nagrad konferenčnega sklada.

V nacionalni knjižnici je zaposlena od leta 2013. Sedež nacionalne knjižnice je v Bukarešti v središču prestolnice, ki pa ima še dve podružnici. Batthyaneumi se nahaja v Alba Iulia v Transilvaniji, kjer imajo zelo dragocene zgodovinske zbirke in rokopise. Druga podružnica, Omnia, se nahaja v Craiovi na jugu Romunije in v njej hranijo različne dokumente, ki pokrivajo različna področja znanja, vendar večinoma v francoščini, saj gre za sodelovanje med francoskim veleposlaništvom in knjižnico.

V intervjuju opiše, s kakšnimi težavami se srečujejo knjižnice, predvsem z zmanjševanjem sredstev in tudi ukinjanjem ter tudi o prihodnosti knjižnic v Romuniji.

Skip to content