Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Guardian o splošnih knjižnicah: vir, ki ga je treba zaščititi

Guardian o splošnih knjižnicah: vir, ki ga je treba zaščititi

Časopis The Guardian se v prispevku The Guardian view on local libraries: a resource that must be protected sprašuje, kakšen je namen knjižnic? Ena najstarejših, ustanovljena v Ninivah v 7. stoletju pred našim štetjem, je bila skladišče del, ki jih je učenjaški asirski kralj Ašurbanipal naropal in zbral za “večjo kontemplacijo”. Eno najnovejših so letos poleti odprli v Barceloni kot središče latinskoameriške književnosti v čast Gabriela Garcíe Márqueza.

Obenem pa se sprašujejo, kako daleč od vsega tega so knjižnice v Združenem kraljestvu, ustanovljene z Zakonom o javnih knjižnicah iz leta 1850 z namenom brezplačnega dostopa do informacij in literature, ki so v zadnjem času izgubile velik del denarja za delovanje.

Koalicijska vlada je uvedla obdobje varčevanja in do leta 2019 – že 25-odstotno zmanjšala sredstva in v zadnjem desetletju je bilo zaprtih na stotine krajevnih knjižnic. Med pandemijo Covida in ukrepov, povezanih z njo, je eksistenčna grožnja postala še večja, predvsem zaradi zaprtosti med pandemijo, kar je povzročilo dramatično zmanjšanje števila izposoj in obiskovalcev. Zadnja, energetska kriza in s tem povezana katastrofalna kriza povečanja življenjskih stroškov je bila potrebna, da je 3 000 preživelih enot ponovno potrdilo, da so bitje srca svojih skupnosti: kraji, kamor ljudje lahko pridejo ne le po knjige, informacije in dostop do spleta, ampak tudi na igro, srečanja in ogrevanje. Nekatere od njih so tudi banke hrane. Pilotni program v Londonu za usposabljanje knjižničarjev za ravnanje z brezdomci se bo naslednje leto razširil na druge dele države.

Ta pomen in vlogo knjižnic je končno zaznal tudi Arts Council England (ACE), vladni organ, ki je nekoliko povečal sredstva knjižnicam (z 1,5 milijona funtov na 4,1 milijona funtov na leto).

Več o tematiki v članku.

Skip to content