Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Genialni knjižničarji

Genialni knjižničarji

Od leta 2012 se je Aeon uveljavil kot edinstvena digitalna revija, ki objavlja nekaj najbolj globokih in provokativnih razmišljanj na spletu. Postavljajo vprašanja in najdejo najbolj sveže, najbolj izvirne odgovore, ki jih pripravijo vodilni misleci znanosti, filozofije, družbe in umetnosti.

Članek z naslovom Ingenious librarians v pričujoči reviji predstavlja zgodovino iskalnih orodij in njihovih predhodnikov. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je skupina knjižničarjev predvidela svet porazdeljenega znanja in raziskav ter oblikovala iskalna orodja, kot so SUPARS in drugi sistemi, ki so bili predhodniki sodobnih iskalnikov.

Medtem ko so sedaj popularni iskalniki, ki so bili razviti v Silicijevi dolini – ali včasih od nekdanjega ameriškega podpredsednika Al Gora – so številni izvirni koncepti iskanja nastali pri bibliotekarskih znanstvenikih, ki so se osredotočili na dostopnost dokumentov v času in prostoru.

Članek je napisala Monica Westin, ki je bibliotekarka z izkušnjami v visokošolskih knjižnicah in znanstvenem založništvu.

Skip to content