Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Generacija Z in milenijci obiskujejo knjižnice ter imajo raje tiskane knjige

Generacija Z in milenijci obiskujejo knjižnice ter imajo raje tiskane knjige
Glede na novo poročilo, ki ga je objavilo Združenje ameriških knjižnic (ALA), generacija Z in milenijci pogosteje uporabljajo splošne knjižnice, tako s fizičnim obiskom kot prek spleta, v primerjavi s starejšimi generacijami. To so rezultati nacionalne reprezentativne raziskave, v kateri so raziskovali odnos in vedenje mladih Američanov glede uporabe knjižnic ter uporabe medijev (Gen Z and Millennials: How They Use Public Libraries and Identify Through Media Use).

Poročilo in podatki raziskave avtoric Kathi Inman Berens in Rachel Noorda z Univerze Portland State kažejo, da je v zadnjih 12 mesecih 54 % generacije Z in milenijcev fizično obiskalo knjižnico. Podatki so tudi razkrili, da mlajši Američani preferirajo knjige na fizičnih nosilcih, in sicer preberejo in kupijo v povprečju dvakrat več tiskanih knjig na mesec kot katera koli druga kategorija.

Tudi več kot polovica od 43 % generacije Z in milenijcev, ki se ne identificirajo kot bralci, je bila v zadnjih 12 mesecih v lokalni knjižnici.

Več o rezultatih in vzrokih obiska v splošnih knjižnicah v članku revije ALA News z naslovom New ALA report: Gen Z & Millennials are visiting the library & prefer print books.

Knjižnične storitve in programi, ki pritegnejo nebralce, temeljijo na posebnih potrebah lokalnih skupnosti in so v središču raziskave Public Library Association for Strong Communities Survey 2022 Public Library Services for Strong Communities Survey.

 

Skip to content