Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Gastronomska dediščina Slovenije

Gastronomska dediščina Slovenije
24. 9. 2021

Med 25. septembrom in 9. oktobrom bodo potekali Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. Ob tem Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, skupaj z mnogimi organizacijami in ustanovami, pripravlja bogat program z več kot 350 dogodki. Na spletni strani ZVKD je na voljo program dogodkov in kot tudi povezava za spremljanje odprtja (24. september ob 11. uri prek Zooma).

31. Dneve evropske kulturne dediščine in 9. Teden kulturne dediščine bo odprl Matjaž Gruden, direktor direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope. Letošnje dogodke bo povezovala rdeča nit naslova Dober tek!, ki naznanja sprehod po gastronomski dediščini Slovenije. Kot opisujejo na spletni strani:

»V okviru teme Dober tek! želimo skupaj z vami odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.«

Tudi v NUK se pridružujemo Dnevom evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine, saj s ponosom skrbimo za ohranjanje in promocijo pisne kulturne in znanstvene dediščine Slovenije. V ta namen smo na portalu Digitalne knjižnice Slovenije – po vzoru rdeče niti letošnje izvedbe Dnevov – oblikovali posebno zbirko: Legendarne slovenske kuharice

Verjetno ni slovenskega gospodinjstva, kjer ne bi bilo vsaj ene kuharske knjige, pravo bogastvo tovrstne literature pa se skriva tudi v Digitalni knjižnici Slovenije. V branje in uporabo ponujamo nekaj najbolj znanih in skozi več desetletij (celo stoletij) uporabe kuharskih knjig, od Vodnikovih Kuharskih bukev iz leta 1799, slovitih kuharic Felicite Kalinšek in Marije Remec, pa vse do drobne Kuharske knjižice, ki je izšla leta 1948 v begunskem taborišču v Špitalu. Nanizali smo jih v zbirko Legendarne slovenske kuharice.

Vabljeni k raziskovanju kulturne dediščine in, seveda, dober tek!

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna slika: Celostna grafična podoba Dober tek!, ZVKD

Skip to content