Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Freedom to Read Week v Kanadi

Freedom to Read Week v Kanadi
9. 3. 2022

V Kanadi je med 20. in 26. februarjem 2022 potekal teden imenovan Freedom to Read Week. Gre za vsakoletni dogodek, ki Kanadčane spodbuja k razmisleku in potrditvi zavezanosti intelektualni svobodi, ki jim jo zagotavlja Listina o pravicah in svoboščinah (Canadian Charter of Rights and Freedoms).

Sodelujoči (šole, različne knjižnice in druge s knjigo povezave ustanove) so v tem tednu pripravili in izvedli različne z branjem povezane aktivnosti, akcije, dogodke, forume, spletne seminarje, s pomočjo katerih so ozaveščali in spodbujali k branju. Knjižnice so svoje uporabnike in javnosti osveščale o pomenu branja in o menu intelektualne svobode. Primer videoposnetka, s katerim je Knjižnica Windsor (Windsor Public Library) opozorila na pomembne dejavnike ter pozvala javnost k razmišljanju ter zavedanju o lastnih pravicah.

O izpeljanih dejavnostih, diskusijah, literarnih pogovorih so pripravljali objave, fotografije, videoposnetke in jih objavljali tudi na družbenih omrežjih s ključnikom #FreedomtoReadWeek. 

Vse podrobnosti, zgodovina, opisi, povezavo o tem tednu so dostopne na povezavi.

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: logotip napovednika tedna FRW

Skip to content