Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

France Prešeren: portreti in še…

France Prešeren: portreti in še…
7. 2. 2022

Prešeren je naš največji pesnik, njegova Zdravljica – naša himna pa simbol sožitja narodov in kultur. Kot pesnika ga vsi poznamo. Njegova podoba pa je bila večkrat predmet razprav.

Ksenja Hočevar je v članku Nova najdba Prešernovega portreta 8. julija 2021 navedla zapis dr. Ceneta Avguština iz predgovora v knjigi Pesnikova podoba (avtorja dr. Damirja Globočnika): »Nobena portretna podoba ni na Slovenskem vzbudila toliko polemik, toliko različnih mnenj, priznanj in zavrnitev kot Prešernova. Nasprotujoči si pogledi na pesnikov zunanji izgled, ki segajo vse od Goldensteinove, po spominu in pripovedovanju naslikane upodobitve, so povzročili brez števila odmevov.«

In res se je pojavilo kar nekaj različic njegovega portreta. Polega najbolj znanega Prešernovega portreta, ki ga je naslikal Goldenstein (1807–1878) leto po pesnikovi smrti, so tu še druge podobe. V zagrebškem muzeju so lani odkrili doslej neznan portret Franceta Prešerna. Umetnostni zgodovinar Ferdinand Šerbelj je ob pregledovanju zagrebške zbirke Muzeja za umetnost in obrt odkril portret z opisom "Portret plavokosog muškarca". Šlo naj bi za podobo Franceta Prešerna.

Izpostaviti velja tudi zgodnjo študijo O pristnosti portretov Franceta Prešerna prof. dr. Marka Marina, ki je predstavil novo podobo pesnika.

Različni viri predstavljajo portrete našega največjega pesnika, med drugim je zanimiv pripevek avtorice Urške Šavc (2010) Zbirka portretov Franceta Prešerna na portalu DEDI.

Največja zbirka različnih gradiv o pesniku pa je prav gotovo na Digitalni knjižnici Slovenije, kjer pod geslom "france prešeren" najdemo visoko število rezultatov iskanja.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Digitalna knjižnica Slovenije 

Skip to content