Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Zakaj potrebujemo knjižnice

Zakaj potrebujemo knjižnice

Nigel Warburton v članku z naslovom Everyday Philosophy: Why we need libraries piše o knjižnicah in skrbi za njihov obstoj v Združenem kraljestvu, ker se vse vrste knjižnic vse bolj borijo za preživetje in obstanek zaradi premajhnega financiranja.

V prispevku omenja knjižnice v literarnih delih. Umberto Eco je v romanu Ime rože pisal o pomenu knjižnic in to vzporeja z današnjim časom ter primerja z Googlom. Opozarja, da knjižnice niso samo skladišča, temveč dejavna razvijajoča se sodobna središča.

Sklicuje se na delo The Five Laws of Library Science, objavljeno leta 1931, kjer je Ranganathan zapisal svoja načela, ki so še vedno aktualna. Bodlejski knjižničar Richard Ovenden je govoril o knjižnicah kot o organiziranih telesih znanja, toda način, kako organiziramo znanje in iz česa je sestavljeno, je dinamičen proces, ne statičen.

Nassim Taleb je v Črnem labodu predlagal, da bi morali videti vrednost Ecovih knjig kot antiknjižnice. Knjižnica bi po njegovem mnenju morala biti polna neprebranih knjig, ki grozeče strmijo v nas in nas opominjajo na tisto, česar ne vemo.

Med drugim avtor prispevka zapiše, da so knjižnice demokratični vir, ki omogoča brezplačen dostop do informacij za vse, vključno z dostopom do spleta za tiste, ki bi bili sicer izključeni.

Celoten prispevek je dostopen v The new European.

Skip to content