Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

EIFL spletno izobraževanje o digitalni raziskovalni pismenosti za knjižničarje

EIFL spletno izobraževanje o digitalni raziskovalni pismenosti za knjižničarje
20. 4. 2021
Katja Rapuš
Narodna in univerzitetna knjižnica

Vloga visokošolskih knjižnic je podpirati raziskovalce in študente pri zagotavljanju kakovostnih raziskovalnih rezultatov. Eden od načinov, kako to izvajati, je z izvedbo izobraževanja o digitalni pismenosti. Raziskava, ki jo je leta 2018 izvedel EIFL, je pokazala, da se visokošolski knjižničarji trudijo, da bi usposabljanja zagotovili v digitalnem okolju.

V želji podpreti visokošolske knjižničarje, ki trenutno izobražujejo ali načrtujejo usposabljanja za študente in raziskovalce o digitalni raziskovalni pismenosti, je EIFL pripravil osnutek programa za izobraževanje o digitalni pismenosti za knjižničarje.

Osnutek usposabljanja je razdeljen na odseke, ki sledijo raziskovalnemu ciklu: odkrivanje, upravljanje raziskovalnih podatkov, objavljanje, razširjanje in povečanje prepoznavnosti ter merjenje vpliva. Vsak odsek vsebuje pregled teme, kaj naj izvaja izobraževalec – moderator in kaj naj bi učenec pridobil do konca usposabljanja. Oris vključuje tudi vire za moderatorje in učence s koristnimi gradivi, ki ga lahko trenerji in učenci uporabijo za izboljšanje lastnega znanja ali uporabo pri svojem usposabljanju.

EIFL bo za države članice organiziral 12 spletnih seminarjev, ki bodo potekala ob sredah, od konca marca 2021 do junija 2021, ob 10:00 (9:00 GMT), kjer bodo knjižničarje seznanili z osnutkom programa usposabljanja, temami, ki jih usposabljanje pokriva ter praktičnimi nasveti in idejami za izobraževanje.

Več o programu in datumih spletnih seminarjev na povezavi: https://www.eifl.net/eifl-in-action/digital-research-literacy-training-programme-outline.

V prihodnjih dneh sta na vrsti naslednja seminarja:

  • 21. aprila 2021, 10.00: Institutional repository (Milica  Ševkušić, Srbija) Prijava
  • 28. aprila 2021, 10.00: Using the OA route to increase research impact (David Ball, UKeiG Information Group Chair, CILIP, UK, in Obrad Vučkovac, ‎Vinca Institute of Nuclear Sciences, Srbija) Prijava

Skip to content