Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

EIFL, ORE in Semantic Scholar novičniki

EIFL, ORE in Semantic Scholar novičniki
21. 12. 2021

EIFL (Electronic Information for Libraries) sodeluje s knjižnicami, da bi omogočil dostop do znanja za izobraževanje, učenje, raziskave in trajnostni razvoj skupnosti. Njihova vizija je svet, v katerem imajo vsi ljudje na voljo znanje, ki ga potrebujejo, da bi lahko v celoti izkoristili svoj potencial. 
Izdajajo svoj novičnik (Newsletter), v zadnji številki med drugimi novicami napovedujejo kampanjo za povečanje raziskav na področju podnebnih sprememb in biotske raznovrstnosti. Njihov program odprtega dostopa je objavil revidirani izdaji dveh priljubljenih kontrolnih seznamov EIFL za izboljšanje repozitorijev odprtega dostopa in objavljanja revij. 
Ogledate pa si lahko tudi arhiv prejšnjih številk. 
Na njihov novičnik se lahko naročite.


Open Research Europe (ORE) je založniška platforma z odprtim dostopom za objavo raziskav, ki izhajajo iz financiranja programov Obzorje Evropa na vseh področjih. Platforma upravičencem njihovih programov olajšuje izpolnjevanje pogojev odprtega dostopa, ki jih določajo njihova finančna sredstva, raziskovalcem pa ponuja mesto za objavo, kjer lahko hitro delijo svoje rezultate in spoznanja ter omogočajo odprto in razpravo o raziskavah.
Izdajajo novičnik, kjer nas seznanjajo z vsemi pomembnimi informacijami o novostih v ORE, tukaj lahko odkrijete članke, ki bodo izboljšali doseg lastnega raziskovalnega dela.
Prijava je na voljo tukaj.


Semantic Scholar (podobno kot Google učenjak) sestavlja ekipa raziskovalcev in inženirjev na Inštitutu Allen, ki gradi boljši način iskanja in odkrivanja znanja. Semantic Scholar je in bo vedno odprt ter brezplačen za uporabo vsem. Na njihovi spletni strani so raziskovalni skupnosti na voljo različna iskalna in delovna orodja. 
Za večjo pomoč pa izdajajo tudi novičnik, kjer javnost seznanjajo z vsemi novosti, ki bi lahko izboljšale delo in objave raziskovalcev. Nanj se lahko prijavite kar na njihovi spletni strani. 

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) 

Naslovna fotografija: Madison Inouye (Pexels)

Skip to content