Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Domoznanstvo za vse generacije – na mladih svet stoji

Domoznanstvo za vse generacije – na mladih svet stoji
2. 11. 2023
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica
Plakat dogodka

Kmalu bo minilo leto dni, ko je bil v Osrednji knjižnici Celje izveden 7. festival domoznanstva z naslovom Domoznanstvo za vse generacije (21. 10. 2022). Predhodno je bila v prvi polovici minulega leta izvedena obširna raziskava med slovenskimi splošnimi in šolskim knjižnicami + UKM o ciljnem izvajanju domoznanskih aktivnostih za posamezne tipe generacij. Po izboru programskega odbora so bile najboljše prakse skupaj s predstavitvijo rezultatov raziskave predstavljene in objavljene v zborniku posveta, ki je dostopen na povezavi.

Sekcija za domoznanstvo in kulturno dediščino prevzema pobudo, da se po lanskem posvetu opravi še refleksija vsaj v delu ciljne skupine, ki se nanaša na mlajšo generacijo, in tako na podlagi zbranih dragocenih podatkov in primerov dobrih praks izkoristi dano priložnost in »zgodbo« še nadgradimo … Seveda je tu ključnega pomena povezovanje splošnih knjižnic, ki domoznansko dejavnost izvajajo na podlagi zakona, z osnovnimi in srednjimi šolami, ki pa, kot je razvidno iz opravljene raziskave, obravnavani temi posvečajo dokajšnjo pozornost. Seveda bo ob tem tudi enkratna priložnost za povezovanje in projektno sodelovanje Sekcije za domoznanstvo in kulturno dediščino in Sekcije za šolske knjižnice ZBDS.

Okrogla miza bo potekala 17. novembra (od 10.00 do 12.00) prek spleta. Vse podrobnosti o dogodku so dostopne na povezavi.

Organizatorji: Sekcija za domoznanstvo in kulturno dediščino ZBDS, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj in Osrednja knjižnica Celje

Skip to content