Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Dogodek Steps Toward a Global Library – Copyright & Cross-Border Access

Steps Toward a Global Library – Copyright & Cross-Border Access
20. 4. 2023
ob 13:00
do 20. 4. 2023
ob 16:00
Lokacija
splet

Dogodek bo potekal 20. aprila 2023 med 13.00 in 16.00 uro iz Institut suédois, Rue Payenne, Pariz, Francija prek aplikacije Zoom.

Švedska nacionalna knjižnica (Kungliga biblioteket) vabi na pogovor o izzivu digitalizacije, s katerim se soočajo knjižnice po vsem svetu. Kako lahko glede na zapletenost avtorskih pravic omogočimo dostop do ogromnih količin knjig iz 20. in 21. stoletja vsem, še posebej raziskovalcem?

Knjižnice po vsem svetu se soočajo z izzivom upravljanja velikih količin besedilnega gradiva iz 20. in 21. stoletja, ki zaradi zapletenih predpisov o avtorskih pravicah še ni bilo digitalizirano in na voljo javnosti, zlasti za raziskovalne namene. Ta nedostopna dela, ki pogosto niso več na voljo, nimajo ponatisov ali faksimilov, so v knjižničnih skladiščih, njihova vsebina pa se zdi nedosegljiva študentom, raziskovalcem, ustvarjalnim industrijam in širši javnosti.

Moderator in gostujoči govornik: Kate Parson in Jerker Rydén, Švedska nacionalna knjižnica (“Kungliga biblioteket”)
Možnost prijave in več informacij na povezavi.

Projekt EODOPEN* se osredotoča na iskanje praktičnih rešitev s ponudbo storitev EOD (“Ebooks On Demand”), ki omogočajo dostop do tovrstnih knjig. Krepitev znanja knjižničnega osebja jim omogoča, da zagotovijo digitalni dostop do del iz zbirk ob popolnem spoštovanju veljavnega režima avtorskih pravic. To je treba doseči z uvedbo varne digitalne infrastrukture, ki zagotavlja zaščito pred nezakonitim izkoriščanjem in vključuje imetnike pravic v tesnem sodelovanju s knjižničarji. Knjižnice nimajo dovolj izkušenj pri urejanju pravic, zato je cilj projekta EODOPEN seznaniti strokovnjake s področja kulturne dediščine s spreminjajočim se digitalnim okoljem, tako da zagotavlja forum za razvoj najboljših praks, ki obravnavajo tudi zapleteno vprašanje čezmejnega digitalnega dostopa. Na tem srečanju želijo razpravljati zlasti o tem, kako bi se lahko potrebe knjižnic in interesi združenj za upravljanje avtorskih pravic uskladili v projektih sodelovanja, da bi nadzorovani skupnosti raziskovalcev zagotovili dostop do zaščitenih del prek evropskih meja.

*EODOPEN https://eodopen.eu (2019-2024) financira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa.
Švedska nacionalna knjižnica je ena od 15 evropskih nacionalnih ali raziskovalnih knjižnic iz 11 držav, ki sodelujejo v projektu EODOPEN, in vodi projektno delo na področju avtorskih pravic.

Skip to content