Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Dogodek Odprta znanost – občanska znanost v knjižnicah

Odprta znanost – občanska znanost v knjižnicah
20. 4. 2023
ob 10:00
do 20. 4. 2023
Lokacija
ZOOM, NUK

Izobraževanje je namenjeno knjižničarjem, ki se želijo seznaniti z možnostmi sodelovanja na področju občanske znanosti in jih povabiti k razmisleku za sodelovanje knjižnic na tem področju.

VSEBINA:

  • Koncept občanske znanosti: Občanska znanost (angl. citizen science) predstavlja koncept znanstvenoraziskovalnega dela, pri katerem so na različne načine, z različnih vidikov in v različnih oblikah v raziskave vključeni zainteresirani občani. Ti lahko delujejo v različnih fazah raziskave kot npr. pri zbiranju in ustvarjanju raziskovalnih podatkov, pri načrtovanju raziskave in pri formulaciji raziskovalnega problema ali celo pri analizi podatkov ter pri interpretaciji rezultatov.
  • Občanska znanost povezuje knjižnice: Knjižnice so lahko vezni člen med občani, ki bi želeli sodelovati v raziskavah in raziskovalci oziroma raziskovalnimi projekti. Pri pridobivanju interesentov za sodelovanje v raziskavah lahko knjižnična mreža odigra pomembno vlogo. Knjižnice lahko opozarjajo tudi na izsledke raziskav, ki imajo pomen in vrednost za lokalno okolje.
Skip to content