Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Dobrodošli v knjižnici 21. stoletja

Dobrodošli v knjižnici 21. stoletja
5. 8. 2022
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

V Združenih državah Amerike se je obisk knjižnic od leta 2009 do leta 2019 zmanjšal za 21 %. Toda izposoja gradiva se je dejansko povečala, saj se je preselila na splet, ker je uporabnikom na razpolago gradivo za digitalno uporabo. To je povzročilo, da so knjižnice spremenile svoje razmišljanje in aktivnosti, s katerimi želijo uporabnike privabiti v knjižnice.

V članku Arie Shavelson Welcome to the library of the 21st century beremo o novi splošni knjižnici Kanawha County Public Library v središču mesta Charleston v okrožju Kanawha v Zahodni Virginiji, ki se razprostira na 18.500 m². Knjižnica ni več polna knjig, temveč je prava tržnica idej. V stavbi najdemo kavarno, knjižnico za izposojo orodja in “laboratorij idej”, poln najnovejše tehnologije. Tu so kabine za podcaste, računalniški šivalni stroji, zasloni z navidezno resničnostjo, 3D tiskalniki, robotika, 3D pisala ipd. Ljudje obiskujejo Austinovo knjižnico, da bi igrali družabne igre, video igre, celo igre z velikanskim šahom. Izposodijo si lahhko prenosnik Chromebook ali MacBook. V prostoru za najstnike potekajo t. i. jam sessioni s knjižnično zbirko kitar. Imajo tudi knjižnico semen.

Stavba je svetla in odprta, polna prostorov za uporabo in srečanja. Sodobne knjižnice poskušajo zadovoljiti aktualne potrebe skupnosti, hkrati pa ostajajo prilagodljive za prihodnost. Objekt je narejen za moderno dobo.

Še ena zanimivost: direktor splošne knjižnice Roosevelt Weeks vsak dan pozdravlja obiskovalce, ko vstopijo v knjižnico.

Več o knjižnici in kratek video o prenovi stavbe.

Skip to content