Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Digitalni viri v knjižnicah ohranjajo prisotnost uporabnikov generacije Z in milenijske generacije

Digitalni viri v knjižnicah ohranjajo prisotnost uporabnikov generacije Z in milenijske generacije

V današnji družbi, kjer je digitalna tehnologija vseprisotna, bi lahko sklepali, da so mlajše generacije bolj zainteresirane za digitalne medije in mobilne naprave kot za čas, ki ga preživijo v splošnih knjižnicah. Vendar je dejstvo, da je veliko milenijcev in generacije Z še vedno aktivnih uporabnikov knjižnic, ne le zaradi iskanja knjig. Številni mlajši obiskovalci svojo knjižnico uporabljajo kot vir dostopa do digitalnih virov in orodij.

Za splošne knjižnice, ki so v koraku s tehnologijo in so razvile digitalne zbirke, ustvarile raznolik nabor spletnih virov, se odpira priložnost za zagotavljanje storitev in podporo skupnosti v vseh starostnih obdobjih.

Vloga knjižnic (in knjižničarjev) se nenehno razvija, saj se odnos uporabnikov s tehnologijo spreminja, knjižnica pa se mora odzvati enako. V članku Government Technology so omenili, da obisk knjižnic za dostop do namiznih računalnikov in internetnih storitev upada. Ob tem se je pojavila priložnost za druge digitalne vire, ki jih knjižnice ponujajo. Tako se vse bolj pojavlja potreba po digitalnih virih, ki jih knjižnice nudijo svojim obiskovalcem, zlasti iz generacij Z in milenijcev.

Številni mladi obiskovalci knjižnic sicer ne iščejo namiznih računalnikov ali dostopa do interneta, vendar veliko vrednosti vidijo v knjižnični izkaznici. ALA poroča, da je 54 % pripadnikov generacije Z in milenijcev obiskalo fizično knjižnico v obdobju 12 mesecev, pri čemer se jih 23 % ni opredelilo za bralce.

Digitalni viri, ki jih knjižnice ponujajo, vključujejo e-knjige in avdio knjige, spletne tečaje, video in glasbene pretočne vsebine, digitalne stripe in grafične novele, virtualne dogodke ter digitalne arhive. Nekateri viri, kot je PressReader, omogočajo dostop do tisočih časopisov in revij iz celega sveta, kar generaciji Z in milenijcem omogoča dostop do informacij od kjerkoli in kadarkoli.

Knjižnice se odzivajo s pomočjo različnih storitev, kot so kreativnice (makerspace) in medijski laboratoriji, ki omogočajo sodelovanje in deljenje idej. S tem knjižnice ne le izpolnjujejo potrebe po tradicionalnem branju, ampak tudi spodbujajo ustvarjalnost.

Celotno besedilo prispevka Digital resources for libraries keep Gen Z and millennial patrons engaged na blogu kaže, da kljub naraščanju vplivov digitalne dobe, knjižnice še vedno igrajo ključno vlogo pri izpolnjevanju potreb različnih generacij, še posebej mlajših. Raznovrstna ponudba digitalnih virov omogoča knjižnicam, da ostanejo relevantne in podpirajo svoje obiskovalce v vseh vidikih življenja.

Skip to content