Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Digitalna izposoja slovenskih filmov v Mestni knjižnici Kranj

Digitalna izposoja slovenskih filmov v Mestni knjižnici Kranj
26. 11. 2021

20. oktobra 2021 je v sodelovanju z zavodom Filmoteka, ki razvija in ureja platformo Baza slovenskih filmov, zaživel pilotni program digitalne izposoje slovenskih filmov za člane slovenskih knjižnic.

Pobudnica projekta je bila Mestna knjižnica Kranj, ki je poleti 2020 v iskanju možnosti digitalne prenove knjižnične izposoje avdiovizualnih del k dialogu povabila več akterjev s področja avdiovizualne distribucije in tudi predstavnike drugih splošnih knjižnic. Skupaj z zavodom Filmoteka so še isto poletje začeli razvijati projekt v okviru obstoječe platforme Baza slovenskih filmov, pri tem pa je prav Mestna knjižnica Kranj sodelovala kot testna in pilotna knjižnica. Projekt bo predvidoma do konca leta 2021 v testnem obdobju. V tem času bodo še dodatno izboljševali uporabniško izkušnjo, dodajali nove filme, ki jih bodo knjižnice imele možnost vključiti v svoj katalog. 

Baza slovenskih filmov, ki sicer deluje kot spletni arhiv informacij, slikovnih in pisnih gradiv o slovenskem filmu, bo v prihajajočih mesecih nadgrajena tudi z možnostjo plačila za ogled filmov, kar bo še dodatno olajšalo dostop do slovenskih filmov in drugih avdiovizualnih del.

Želja ustvarjalcev projekta je, da se v sistem knjižnične izposoje vključijo vse splošne knjižnice v Sloveniji. Storitev je od 3. novembra na voljo tudi članom Knjižnice Domžale, pridružena je tudi Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, za pridružitev projektu pa se že zanimajo tudi druge knjižnice po Sloveniji. 

Za člane knjižnic je storitev brezplačna v okviru letne članarine. Do storitev lahko dostopajo tako, da si na portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo. Z uporabniškim računom v Bazi slovenskih filmov uporabniki, poleg možnosti izposoje filmov preko knjižnice, dobijo tudi dostop do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, trenutno jih je na voljo 163. Mnoge – za gledalce brezplačne – vsebine lahko uporabniki najdejo tudi v rubriki Dogodki.

Knjižnice bodo lahko zakupile določeno število ogledov, ki jih bodo njihovi člani porabili za ogled kateregakoli filma dostopnega v Bazi slovenskega filma. Po želji in sposobnosti posamezne knjižnice bodo oglede kadarkoli lahko tudi dokupile. 

Za dodatne informacije o bazi in načinu aktivacije nove storitve so na Filmoteki dostopni na e-naslovu: info@filmoteka.si. Več informacij: Letno poročilo Filmoteke za leto 2020 in Bela knjiga.

Novico posredovala: Nina Svetelj (Mestna knjižnica Kranj)
Naslovna fotografija: Baze slovenskih filmov

Skip to content