Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Delovanje specialnih knjižnic v času digitalne preobrazbe – 2. del

Delovanje specialnih knjižnic v času digitalne preobrazbe – 2. del
9. 6. 2023
Nataša Ciber
članica Izvršnega odbora Sekcije za specialne knjižnice ZBDS

V Slovenskem etnografskem muzeju je 25. maja 2023 potekalo srečanje Dan specialnih knjižnic, ki ga vsako leto organizira Sekcija za specialne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Tokratni posvet je potekal pod naslovom Delovanje specialnih knjižnic v času digitalne preobrazbe, predavatelji pa so predstavili študijo primera uporabe družbenih omrežij slovenskih muzejskih knjižnic v primerjavi z muzejskimi specialnimi knjižnicami regije, projekte ljubljanske mestne občine Digitalna Ljubljana, izpostavljen je bil problem nekritičnega odnosa do upravljanja podatkov in vloge tehnoloških velikanov, v zadnjem predavanju pa je bila predstavljena digitalizacija v Narodni galeriji in njeni knjižnici.

Tokrat predstavljamo povzetek in videoposnetek drugega predavanja.

Predstavnik Mestne občine Ljubljana Matej Cerar je udeležence posveta seznanil s projektom Digitalna Ljubljana. Strateški načrt digitalizacije v okviru ljubljanske občine obsega več področij, vodilo pa je, da so digitalne rešitve usmerjene v večjo kvaliteto življenja ljudi, višjo stopnjo produktivnosti in trajnosti. Na podlagi raziskav, kaj meščani želijo in potrebujejo, je Mestna občina Ljubljana oblikovala več ciljev in ukrepov. Med njimi je tudi povečanje digitalnih kompetenc, kjer so predvidena tudi sodelovanja knjižnic. Tako imenovani digitalni ambasadorji bi v knjižnicah in drugih lokacijah, povezanih v mrežo digitalnih točk, pomagali ljudem, ki se ne znajdejo s sodobno digitalno tehnologijo (pomoč pri oddaji raznih obrazcev, ozaveščanje o kibernetski varnosti in podobno).

Ob anketi, ki so jo ob pripravi strategije pripravili med meščani, je velik delež vprašanih izpostavil vprašanje varovanja in upravljanja s podatki, deljenih po digitalni poti. To kaže visoko zavest o varnosti, čemur morajo snovalci Digitalne Ljubljane posvetiti izdatno pozornost. Na sploh mora biti projekt usmerjen k ljudem in za ljudi, saj digitalizacija zaradi digitalizacije same ni smiselna. Digitalni razvoj mest je podprt s strani države, saj je digitalni prehod izmed pomembnejših ciljev Evropske unije.

Celotno predavanje si lahko ogledate na povezavi.

Fotografije dogodka pa so dostopne v fotogaleriji.

Skip to content