Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Delajmo skupaj, knjižnikujmo! (Let’s work together, let’s library): sekcija plakatov, nagrada za najboljšo novo splošno knjižnico in drugo

Delajmo skupaj, knjižnikujmo! (Let’s work together, let’s library): sekcija plakatov, nagrada za najboljšo novo splošno knjižnico in drugo

Sekcija plakatov

V dneh 21. in 22. avgusta je potekala sekcija plakatov, v okviru katere je bilo predstavljeno več kot 200 plakatov. NUK je sodeloval kot soavtor plakata projekta EODOPEN (Slika 1 in 2).

Slika 13. Plakat evropskega projekta EODOPEN.

Slika 1. Plakat evropskega projekta EODOPEN.

Slika 2: Predstavnice partnerjev projekta: (od leve na desno): Elena Sipria-Mironov, Nacionalna knjižnica Estonije, Alenka Kavčič Čolić, NUK, Kate Parson, Nacionalna knjižnica Švedske in Barbara Laner, Univerza v Innsbrucku, Avstrija.

Slika 2: Predstavnice partnerjev projekta: (od leve na desno): Elena Sipria-Mironov, Nacionalna knjižnica Estonije, Alenka Kavčič Čolić, NUK, Kate Parson, Nacionalna knjižnica Švedske in Barbara Laner, Univerza v Innsbrucku, Avstrija.

Nagrada za najboljšo novo splošno knjižnico

Prvi uradni dan kongresa je imel poleg slavnostne otvoritve še eno slavnostno podelitev in sicer za najboljšo novo splošno knjižnico (The IFLA/Systematic Public Library of the Year Award).  Med nominiranci se je znašla tudi slovenska knjižnica:

  • Shanghai Library East, Šanghaj, Kitajska
  • Valvasorjeva knjižnica Krško, Slovenija
  • Knjižnica Parramatta pri PHIVE, Sidney, Avstralija
  • Knjižnica Gabriel García Márquez, Barcelona, Španija

Ko so bili nominiranci tudi javno razglašeni, so sledile vse štiri predstavitve. V predstavitvi Šanghajske knjižnice so poudarili, da so knjižnico zgradili na območju, kjer je bil prej gozd, s tem da so ohranili kar se da veliko dreves, da ohranjajo stik z naravo, da so trajnostno razvojno naravnani, da izhajajo tudi iz bogate zgodovinske kulturne preteklosti in da povezujejo generacije. Otrokom je namenjeno zelo veliko prostora. V svojem sklopu bodo imeli tudi dostop do digitaliziranih vsebin. Mene osebno je očaral podatek, da predvidevajo, da bodo imeli več kot milijon uporabnikov. Stavba je ogromna, lepa, dejansko sredi narave.

Sledila je prestavitev knjižnice Parramatta iz Avstralije. Tudi v tej predstavitvi je bil poudarjen trajnostni razvoj pa povezovanje staroselske kulture, pa vpliv staroselske kulture in barv avstralskega okolja na arhitekturne rešitve pri oblikovanju zgradbe.  Knjižnica stoji v hitro rastočem naselju, ki je, če sem prav razumela, bil del Sidneya. Prostori knjižnice so, poleg običajnih knjižničarskih dejavnosti, namenjeni tudi socialnemu druženju lokalne skupnosti (tudi npr. telovadbi), izobraževanju in medgeneracijskem povezovanju.

Lahko da je na delu pristranskost, a sledila je mojemu okusu zelo všečna predstavitev Valvasorjeve knjižnice Krško. Nova stavba rešuje stari prostorski problem. Prav tako je trajnostno razvojno naravnana. Arhitekturne rešitve so zelo všečne. V odprtih, svetlih prostorih je tako prostor za najmlajše uporabnike, za druženja, za predavanja. Ko je bilo omenjeno, da pokriva območje z 10.000 prebivalci, me je rahlo zaskrbelo, da naša majhnost ne bo prav razumljena in da je vloga, ki jo igra knjižica v taki mali skupnosti, res ogromna, sploh z vidika možnosti, ki jih ponuja nova stavba.

Zadnja je bila predstavitev Knjižnice Gabriela Garcie Marqueza iz Barcelone. Žal je bila v izjemno slabi angleščini. Za moje pojme tudi v vizualno predstavitev niso položili veliko truda, pa tudi sama zgradba me ni prepričala.

Pred končno razglasitvijo rezultatov sem razmišljala, da ima Valvasorjeva knjižnica Krško pravzaprav velike možnosti za zmago, razen če bi upoštevali velikost – potem bi imela zmagovalne karte Šanghajska knjižnica. Na koncu je zmagala knjižnica iz Barcelone.

Drugo

Na spletni strani Ifle najdemo Knjižnični zemljevid sveta: IFLA Library Map of the World. Ta prikazuje osnovno knjižnično statistiko in podatke o knjižnicah na ravni držav in svetovno primerjavo različnih meritev uspešnosti knjižnic po regijah. Knjižnice so vodilni promotorji in ponudniki prostega dostopa do vseh vrst informacij za vse državljane. Za prikaz potenciala globalnega knjižničnega prostora so na zemljevidu knjižnic sveta predstavljene vse vrste knjižnic, vključno z nacionalnimi, visokošolskimi, splošnimi, šolskimi in specialnimi knjižnicami … Knjižnični zemljevid sveta je kot zagovorniško orodje tudi platforma, ki omogoča dostop do zgodb o ciljih trajnostnega razvoja, ki prikazujejo, kako knjižnice v različnih državah prispevajo k ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov in služijo kot partnerji pri zadovoljevanju lokalnih razvojnih potreb.

Naslednje leto bo potekal kongres IFLE v Dubaju od 19. do 23. avgusta. Lokacija dogodka je dvignila veliko prahu, saj je to dežela, ki diskriminira nekatere skupine in izvaja cenzuro, kar je sporno za organizacijo, kot je IFLA. V zvezi s tem je bilo veliko razprav v smislu, da bi IFLA morala izbirati lokacije, ki spoštujejo človekove pravice (Slika 3 in 4). Kljub vsemu, bo Dubaj gostil naslednji kongres, člani Posebne interesne skupine za uporabnike LGBT ne bodo dobrodošli.

Slika 15: Protest knjižničarjev med zaključno slovesnost zaradi izbire Dubaja za kongres v letu 2024. Foto: A. Kavčič Čolić

Slika 3: Protest knjižničarjev med zaključno slovesnost zaradi izbire Dubaja za kongres v letu 2024. Foto: A. Kavčič Čolić

Slika 4: Protest knjižničarjev med otvoritvijo glavne razstave zaradi izbire Dubaja za kongres IFLE v letu 2024. Foto: Jasna Malešič

Slika 4: Protest knjižničarjev med otvoritvijo glavne razstave zaradi izbire Dubaja za kongres IFLE v letu 2024. Foto: Jasna Malešič

Drugi pomembni dogodki, zanimivi za vse na WLIC 2023, so bili:
• Otvoritvena slovesnost, ponedeljek, 21. avgusta, od 10.30 do 12.00
• Predsedniško zasedanje, torek, 22. avgusta, od 15.00 do 16.00
• Kulturni večer, torek, 22. avgust, ob 19.00
• Generalna skupščina IFLA, sreda, 23. avgust, od 16.00 do 18.00
• Zaključna slovesnost, četrtek, 24. avgust, od15.00 do 17.00


Poročilo je objavljeno v petih vsebinskih sklopih. Povezave na (1/5), (2/5), (3/5), (5/5).

Skip to content