Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Dan splošnih knjižnic ter nagrajenci

Dan splošnih knjižnic ter nagrajenci
23. 11. 2023
Milena Bon (osebni arhiv)

Združenje splošnih knjižnic je na dan splošnih knjižnic v ponedeljek, 20. novembra 2023, organiziralo prireditev s kulturnim programom, podelitvijo nagrad in ogledom Centra Rog ter organizacijske enote Mestne knjižnice Ljubljana – Knjižnice Rog.

Na prireditvi je Združenje splošnih knjižnic podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, ki so nastali v obdobju zadnjih treh let.

Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen

Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen (Foto: Milena Bon)

Izmed štirinajstih prijavljenih projektov je komisija pri Združenju splošnih knjižnic letos izbrala dva, ki izkazujeta inovativen pristop pri oblikovanju storitev za ranljive ciljne skupine uporabnikov in s tem kažeta na proaktivno delovanje knjižnic v zahtevnih in stalno spreminjajočih se razmerah.

Nagrado sta prejeli:

 • Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem za storitev »Osebni knjižničar«.
  Ugotovitev knjižnice, da pri uporabnikih ranljivih ciljnih skupin obstaja izrazita potreba po bolj osebnem stiku s knjižničarjem oz. knjižničarko, je navedla na odločitev za uvedbo storitve osebni knjižničar. Storitev je namenjena vsem, ki imajo težave z vzpostavljanjem socialnih stikov in v določenem okolju potrebujejo vnaprej znane ali predvidljive situacije. Z uporabo te storitve ima uporabnik možnost, da ga v knjižnici vedno sprejme njegov osebni knjižničar, ki bolje pozna njegove interese in ovire ter mu zato bolj kvalitetno svetuje. S tem uporabniki spoznajo, kaj knjižnica pomeni in postajajo enakopravni, polnomočni samostojni obiskovalci knjižnice in enakopravno dostopajo do informacij, gradiva in različnih storitev in dejavnosti.

  Podelitev nagrade Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

  Podelitev nagrade Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (Foto: Milena Bon)

 • Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je s projektom ZA KULTURNO VKLJUČEVANJE BREZ MEJA IN OMEJITEV bistveno vplivala na življenje ciljne skupine migrantov iz Ukrajine. S pričetkom ruske invazije na Ukrajino se je na območje zateklo večje število ukrajinskih državljanov, predvsem mater z otroki. Zavedanje, da njihova stiska ni le ekonomska, saj so s selitvijo izgubili domače socialne stike in stik z lastno kulturo ter se dnevno srečevali s povsem novim okoljem, jezikom in kulturo, je knjižnico spodbudilo k ukrepanju in spoznanju, da lahko knjižnica bistveno pripomore pri integraciji te skupine priseljencev, njihovi enakopravni aktivni udeležbi v različnih sferah družbenega življenja kot tudi pri spreminjanju pogleda same lokalne skupnosti nanje. Projekt je potekal v obliki novih aktivnosti, ustvarjenih specifično za to skupino uporabnikov, na katerih bi ti spletli vezi z lokalnim prebivalstvom, kot tudi vključevanja v že obstoječe projekte.

  Podelitev nagrade Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož

  Podelitev nagrade Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož (Foto: Milena Bon)

Podeljena je bila tudi nagrada za najboljšega ustvarjalca bralnih priporočil na portalu Dobreknjige.si.

Priznanje za najboljšo ustvarjalko bralnih priporočil na portalu slovenskih splošnih knjižnic Dobreknjige.si v letu 2023 je prejela bibliotekarka Špela Plestenjak iz Mestne knjižnice Ljubljana.

Med finalistke so se uvrstile še Simona Solina in Tamara Banko iz Mestne knjižnice Ljubljana, Simona Pišorn iz Osrednje knjižnice Celje in Renata Vidic iz Valvasorjeve knjižnice Krško.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Ogled Centra Rog

Ogled Centra Rog (Foto: Milena Bon)

Enota MKL - Knjižnica Rog

Enota MKL – Knjižnica Rog (Foto: Milena Bon)

 

Skip to content