Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Dan človekovih pravic: 75. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic

Dan človekovih pravic: 75. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic

Dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra.

IFLA letos obeležuje 75. obletnico Splošne deklaracije človekovih pravic, kar sovpada tudi s 30. obletnico Urada visokega komisarja za človekove pravice.

V deklaraciji so zapisane neodtujljive pravice, ki pripadajo vsem kot človeškim bitjem – ne glede na raso, barvo kože, vero, spol, jezik, politično ali drugo prepričanje, nacionalno ali socialno poreklo, premoženje, rojstni ali drug status.

Deklaracijo je 10. decembra 1948 v Parizu razglasila Generalna skupščina Združenih narodov in prvič določa temeljne človekove pravice, ki jih je treba univerzalno varovati in je na voljo v več kot 500 jezikih ter najbolj preveden dokument na svetu.

Ob tej priložnosti bo organiziran dogodek na visoki ravni in se bo odvijal 11. in 12. decembra 2023. Ta dogodek bo vrhunec pobude Human Rights 75, katere trije glavni cilji so osredotočeni na univerzalnost, napredek in sodelovanje pod vodstvom ZN za človekove pravice, skupaj s partnerji. Med potekom tega dogodka bodo objavljene globalne obljube in zamisli za vizijo prihodnosti človekovih pravic.

Letošnja tema je Dostojanstvo, svoboda in pravičnost za vse. Združeni narodi so v ta namen pripravili posebno spletno stran.

Dan človekovih pravic bo zajel vse trenutke letošnjega obeleževanja in si prizadeva povečati znanje o univerzalnosti in nedeljivosti človekovih pravic, zlasti med mladimi, navdihniti ljudi, da ustvarijo gibanje skupne človečnosti, hkrati pa jih opolnomočiti, da se borijo za svoje pravice in ukrepanje.

IFLA bo seveda dejavna, zlasti prek našega svetovalnega odbora za svobodo dostopa do informacij in svobodo izražanja (FAIFE).

Skip to content