Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

COBISS in video pomoč šolskim knjižnicam ob koncu šolskega leta

COBISS in video pomoč šolskim knjižnicam ob koncu šolskega leta
18. 6. 2021
mag. Jerneja Stoviček
Osnovna šola Zalog

Ob koncu pouka se v šolski knjižnici pospešeno vračajo vsa gradiva, ki so bila izposojena med šolskim letom, predvsem pa na čas in delo pomembno vpliva učbeniški sklad.

Vsaka šolska knjižnica mora pred začetkom novega šolskega leta imeti urejeno zalogo gradiv (knjižnica, učbeniški sklad in učiteljska zbirka). Urediti je potrebno vrnjeno gradivo, ga razvrstiti po policah, skladiščih ter programsko pripraviti ter urediti vse potrebno za začetek novega šolskega leta (tudi vpisati nove učence/dijake ter ustrezno razvrstit preostale v višje razrede).

Veliko dela se opravi v sistemu COBISS3, kjer se v segmentih zaloga in izposoja (če ne še v kakšnem drugem segmentu – odvisno od šole) postoriti ter preveriti vse izpise, pregledati statistike, ki se pripravljajo ob koncu določenega šolskega leta. Poleg fizičnega dela z gradivom je priporočljivo hkrati opraviti tudi računalniški del. Vse to služi kot dobra predpriprava za pisanje poročila o delu šolske knjižnice.

Ker je potrebno postoriti veliko (od vračanja do izposoje in obdelave ter evidentiranja gradiv), so nam v pomoč različna navodila in napotila.

V preteklih letih so v NUK pripravljali odgovore na vprašanja (pogosta vprašanja), sedaj pa v ta namen IZUM pripravlja video vodnike.

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj video vodnikov, ki jih večkrat pogledam in so šolskim knjižničarjem pri delu ob koncu šolskega leta v veliko pomoč:
COBISS3 – Učbeniški sklad, nastavitev datuma poteka izposoje
COBISS3/Zaloga – Kopiranje nabavnih podatkov
COBISS3/Zaloga – Iskalni filter za odpisano gradivo
COBISS3/Zaloga – Kopiranje podatkov iz drugega polja
COBISS3/Zaloga – Brisanje polja 996/997 

Vsem šolskim knjižnicam želim uspešen zaključek in pripravo na novo šolsko leto.

 

 

Skip to content