Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

CILIP povezuje knjižničarje z NHS v partnerstvu za digitalno zdravstveno pismenost

CILIP povezuje knjižničarje z NHS v partnerstvu za digitalno zdravstveno pismenost
21. 7. 2023
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

V novici CILIP so predstavljeni rezultati projekta za povečanje zdravstvene pismenosti.

Dve skupini pilotnega projekta sta prejeli sredstva za preizkušanje različnih pristopov k izboljšanju zdravstvene in digitalne pismenosti v sodelovanju med CILIP, nacionalno ekipo NHS Knowledge and Library Services (pri NHS England, prej Health Education England), Libraries Connected in Arts Council England.

V okviru projekta je CILIP povezal knjižničarje in informacijske strokovnjake s strokovnjaki NHS, da bi izvedli vrsto inovativnih programov, med drugim delo z mladimi, starimi od 16 do 25 let, v Shropshiru pri oblikovanju zbirke virov in uporabi družbenih medijev kot orodij za dvig ravni digitalne zdravstvene pismenosti.

Zdravstvena informacijska pismenost je področje, ki ga lahko zelo dobro izvajajo knjižničarji v različnih vrstah knjižnic (medicina, splošne, univerzitetne).

V Angliji ima 43 % odraslih, starih od 16 do 65 let, težave pri uporabi in dostopu do zapisanih zdravstvenih informacij, upoštevaje pa še številčne zapise, se ta delež težav z razumevanjem poveča na 61 % odraslih.

Ko pa pacienti izboljšajo svojo digitalno zdravstveno pismenost, lahko dostopajo do jasnih, aktualnih, točnih in razumljivih zdravstvenih informacij.

Več informacij o pilotnih projektih in podrobnostih o partnerstvu najdete na povezavi.

Skip to content