Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Centralni arhiv LUZ, Ljubljanski urbanistični zavod, d. d.

Centralni arhiv LUZ, Ljubljanski urbanistični zavod, d. d.
1. 8. 2022
Mateja Felc 
Ljubljanski urbanistični zavod
Mateja Felc 

Čeprav uradno nismo knjižnica, ki bi bila denimo vodena v COBISS sistemu, se trudimo delo in poslanstvo Centralnega arhiva na Ljubljanskem urbanističnem zavodu oblikovati in graditi na principu specialne knjižnice. LUZ-ov arhiv je sicer aktiven in ‘knjižnično’ voden že vse od nastanka Zavoda, po selitvi v novo stavbo na Verovškovi 64 v Ljubljani in upokojitvi zadnje knjižničarke pa se je delo začasno prekinilo oz. prilagodilo.

ArhivKonec poletja 2021 se je projekt urejanja arhiva zopet zagnal in se vztrajno postavlja na noge. Gradivo s področja urbanizma, ki od današnjih dni sega nazaj vse do sredine 20. stoletja, urejava dva para pridnih rok – en skrbi za vsebinski pregled, sortiranje in odpis enot, drug pa za njihov vnos v bazo Libib.com in ureditev na policah. Približno 80 zaposlenih na LUZ-u, ki tvorijo bazo uporabnikov, ima zaenkrat dostop do več kot 3000 enot gradiva, od katerih je dobrih 130 enot izvorno digitalnih dokumentov. Poleg klasične zbirke je tako torej v razvoju še Digitalni arhiv LUZ, ki jo tvorijo zgolj izvorno digitalni dokumenti novejšega datuma in ne digitalizirani arhivski izvodi iz tiskane zbirke, saj za to trenutno še ni interesa, časa, opreme ali kadra.

ArhivZaradi gradnje zbirke, tipa dokumentov in velikega obsega lastnega dela zaposlenih je trenutno obiska in izposoje v Centralnem arhivu LUZ manj od pričakovanj, do uporabnikov pa proaktivno pristopamo na različne drugačne načine. LUZ je kot ustanova član Centralne tehniške knjižnice v Ljubljani in Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, Arhiv pa je tako razširil ponudbo storitev na način, da je posrednik med svojimi uporabniki in knjižnicami s sorodnimi vsebinami. Z Urbanističnim inštitutom Arhiv večkrat tudi strokovno sodeluje ter širi znanje in izkušnje, v stiku pa je tudi z drugimi podobnimi knjižnicami. Uporabnikom dnevno nudimo tudi aktualne novice s področja urbanizma, ki se pojavijo v dnevnih časopisih in drugih publikacijah. Dela je še veliko, kakor tudi sprememb in prilagoditev, s skupnimi močmi pa bomo Arhiv dopolnili v uporabniku prijazen in informacijsko bogat oddelek, na katerega se bodo lahko zaposleni brez zadržkov obračali ob vsaki težavi in potrebi.

Arhiv

Skip to content