Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Bojujemo se z “infodemijo”

Bojujemo se z “infodemijo”
5. 8. 2020

Ker živimo v negotovih časih ter seveda v časih, kjer IKT srečamo na vsakem koraku (če nas slučajno že ne obvladuje), je pozornost potrebno posvetiti tudi ustreznim informacijam, iskanju preverjenih podatkov in ne verjeti čisto vsega, kar nekdo deli in preberemo na družbenih omrežjih. In pri tem lahko pomagajo tudi knjižnice.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v začetku februarja virus COVID-19 označila za "masovno infodemijo". S tem so poskušali opozoriti na prenasičenost z informacijami, ki jih omogoča tehnologija oziroma neslutene zmožnosti komunikacije in razširjanja novic, ne glede na točnost (lažne novice). Precejšnjo paniko so načele prav objave na družbenih omrežjih. WHO in UNESCO sta zapisala in pojasnila kaj je infodemija: je prevelika količina informacij o težavi, zaradi česar je težko najti rešitev. Med zdravstveno krizo lahko infodemija zaduši verodostojne informacije in omogoči lažje širjenje govoric, kar otežuje učinkovit odziv v javnem zdravju. Objavili so tudi video, v katerem opozarjajo na kakšen način se obraniti pred oblico podatkov (infodemijo).

EU je ravno tako zavezana k boju porti dezinformacijam. Na uradni spletni strani je zapisano, da je EU zavezana zaščititi družbo, državljane in svoboščine pred hibridnimi grožnjami, vključno z napačnimi informacijami in dezinformacijami. To je poudarjeno tudi v strateški agendi za obdobje 2019–2024. Cilj je okrepiti sodelovanje pri odkrivanju, preprečevanju in zatiranju napadov, hkrati pa okrepiti odpornost na te grožnje. Podrobni opisi in dokumenti se nahajajo na povezavi.

Tudi knjižnice lahko pomagajo in so relevantne pri prepoznavanju neustreznih in nepreverjenih novic. Na povezavi je primer knjižnice Osnovne šole Josipa Antuna Ćolnića iz Đakovega, kjer so uporabnike opozorili, kako ravnati v določenih primerih širjenja novic.

Na krizo v poplavi informacij in dezinformacij se je odzvala tudi knjižničarska stroka. ALA je na svojih spletnih straneh zbrala podatke, vire ter novice v povezavi s pandemijo ter na ta način želela osvetliti prave infromacije.

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Foto: Unsplash

Skip to content