Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

BLINDA – mobilna zvočna knjižnica za slepe in slabovidne

BLINDA – mobilna zvočna knjižnica za slepe in slabovidne
28. 4. 2023
Katarina Černe
Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne

Aplikacija BLINDA je plod projektnega sodelovanja osmih partnerskih organizacij iz Nemčije, Hrvaške in Slovenije. Namen projekta je bil razviti tehnologijo, ki bi slepim in slabovidnim osebam ter osebam z motnjami branja (npr. disleksija) omogočala enostaven dostop do zvočnih knjig in drugih zvočnih vsebin preko mobilne aplikacije v skladu z Marakeško pogodbo.

BLINDA uporabnikom omogoča pregled, izposojo in poslušanje avdio knjig (podobno kot aplikacija Audibook). Deluje na napravah z operacijskima sistemoma iOS ali Android in omogoča čezmejno izmenjavo knjižnih del in s tem dostop do več tisoč avdio knjig v slovenskem, nemškem in hrvaškem jeziku.

Dostop do mobilne aplikacije BLINDA je omejen na registrirane uporabnike. Za odobritev mora biti uporabnik slep, slaboviden ali imeti kakršnokoli drugo motnjo branja, ki mu daje pravico do dostopa zvočnih knjig. Ob registraciji je potrebno naložiti ustrezno dokumentacijo, s katero dokazujejo težave z vidom oz. branjem.

Registracijski obrazec, s katerim si pridobite dostop, najdete na spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne ali direktno na Blinda.org.

Aplikacije Blinda

Iz Google oziroma Apple trgovine si aplikacijo naložite na svojo napravo

Skip to content