Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Avtorske pravice v luči DSM direktive: pogledi EU in Slovenije

Avtorske pravice v luči DSM direktive: pogledi EU in Slovenije
16. 9. 2021

17. aprila 2019 je bila sprejeta Direktiva (EU) 2019/790 Evropskega parlamenta in Sveta o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu, katere namen je prilagoditev nekaterih izjem avtorske pravice v digitalnem in čezmejnem okolju ter zagotavljanje širšega dostopa do digitalnih vsebin. Nekatere spremembe so pomembne tudi za področje knjižničarstva, predvsem ko gre za ohranjanje kulturne dediščine.

Na spletnem dogodku bodo gostje iz tujine in Slovenje predstavili izkušnje s prenosom Direktive v nacionalni pravni red in ključne spremembe, ki jih prinaša Direktiva.

V prvem delu dogodka, ki bo potekal v angleškem jeziku, bodo sodelovali:
Stephen Wyber (IFLA), Paul Keller (Open Future), Szabolcs Dancs (National Széchényi Library of Hungary), Christopher Natzén (National Library of Sweden), Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino).

Drugi del bo potekal v slovenskem jeziku in je namenjen predvsem vsem zainteresiranim knjižničarjem. Predstavljen bo vpliv implementacije DSM direktive in pričakovane spremembe Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki bodo zadevale oziroma lahko vplivajo na vsakodnevno prakso dela v knjižnici.

Brezplačni spletni seminar bo potekal 28. septembra 2021, od 9.00 do 13.00 ure. Program in prijavnica sta dostopna na povezavi, prijava je obvezna. 

Novico pripravile: dr. Alenka Kavčič – Čolić, Tina Glavić in Andreja Hari (sodelavke projekta EODOPEN)
Naslovna fotografija: EODOPEN NUK

Skip to content