Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Arnesova konferenca Mreža znanja

Arnesova konferenca Mreža znanja
22. 11. 2023
Milena Bon (osebni arhiv)

Arnesova konferenca Mreža znanja je potekala od 14. do 16. novembra v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons. Konference, ki je namenjena povezovanju ljudi in izmenjavi znanja, se je udeležilo več kot 500 udeležencev.

Mreža znanja je konferenca Arnesa organizirana vsako leto v jesenskem času. Je odlična priložnost za druženje, spoznavanje novosti na različnih področjih in izmenjavo informacij različnih strokovnjakov tako z območja Slovenije kot tudi iz tujine.

Program ni namenjen samo udeležencem s področja izobraževanja in raziskovanja, temveč tudi s področja kulture. Tudi knjižničarji iz različnih vrst knjižnic najdemo za nas zanimive in aktualne vsebine.

Vabimo vas k branju poročila ter k ogledu videoposnetkov dvodnevnega dogodka Dan odprte znanosti 2023 z več kot 180 udeleženci v živo in več kot 150 na portalu Arnes Video.

Letos sta bila dva dneva posvečena odprti znanosti, »čudežni deželi, ki postaja ključni gradnik ekosistema znanstvenoraziskovalne dejavnosti in superračunalništvu, ki vedno radovednemu človeštvu pomaga odkrivati nove svetove«.

Potekal je prvi nacionalni dogodek Občanska znanost z naslovom Odkrivaj, sodeluj, raziskuj, v okviru katere je pomembno sodelovanje knjižnic, med drugim tudi splošnih, ker je mreža le-teh dobro razširjena po celi Sloveniji.

V letošnjem letu je seveda svoje mesto v programu našla umetna (bolj ali manj inteligentna) inteligencavirtualna in obogatena resničnost in druge tehnologije, ki vztrajno pronicajo v naše življenje. Kar seveda predstavlja nepredstavljive možnosti napredka, po drugi strani pa se tudi izzivi prelivajo iz stvarnega v digitalno. Zato se pojavlja žgoča problematika spletnega nasilja v šolah, ki ima velikokrat še kako resnične posledice v realnem svetu.

Poleg plenarnih in drugih predavanj so se v okviru konference izvajale še različne zanimive delavnice s praktičnim delom.

Posnetki s konference so objavljeni na spletnem mestu Arnesa.

Skip to content