Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Arnes Informator

Arnes Informator

V Arnesovem Informatorju najdemo različne zanimive novice, zelo uporabne za delo v knjižnici.

Ob dvajsetem dnevu varne rabe interneta ugotavljajo, da je med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina le-teh starih manj kot 18 let. Hkrati so otroci na internetu obravnavani kot odrasli, brez zaščite in izpostavljeni vsebinam, ki zanje niso primerne. O teh vsebinah v prispevkih:

  • Objavljanje posnetkov otrok vas lahko stane. Ko objavljate posnetke otrok, običajno ne razmišljate o posledicah. S tem jih izpostavite in jim gradite neizbrisljivo identiteto, ki je lahko vir nadlegovanja.
  • Bombardiranje otrok z oglasi. V Sloveniji imamo danes do 3.000 mladih, ki zaradi pretirane nepravilne uporabe novih tehnologij ne dokončajo osnovne ali srednje šole.
  • Lažna sporočila za krajo podatkov. Phishing je kraja podatkov, ki storilcu omogoči dostop do spletnih storitev v vašem imenu in v skrajnem primeru tudi krajo vašega denarja. Z izrazom phishing (poznamo tudi izraz ribarjenje za podatki ali zvabljanje) označujemo kibernetski napad, pri katerem napadalci zavedejo žrtev, da jim sporoči različne občutljive podatke. Najpogostejši cilj phishing napada so uporabniška imena in gesla za dostop do elektronske pošte, Paypal računa, družbenih omrežij (Facebook, Instagram,…), podatki o kreditni kartici ter podatki za dostop do spletne/mobilne banke in mobilne denarnice.

Izpostavljamo še:

Skip to content