Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ameriška univerza v Kairu prejela prestižno nagrado

Ameriška univerza v Kairu prejela prestižno nagrado
13. 7. 2023
Katarina Jesih Šterbenc
Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
Logotip

Ameriška univerza v Kairu je za svoje obsežne digitalne zbirke, ki ohranjajo egiptovsko dediščino, v letu 2022, prejela Unescovo nagrado Memory of the World/Jikji.

Prispevek predstavlja zgodbo Univerze v Kairu in njenega sodelovanja z organizacijo Online Computer Library Center (OCLC) ter njihovo platformo WorldShare. Univerza v Kairu je vodilna izobraževalna ustanova na Bližnjem vzhodu in s pomočjo te platforme izboljšuje dostop do informacij za fakulteto, svoje študente in raziskovalce.

Univerza v Kairu je prepoznala izzive, s katerimi se sooča pri upravljanju svojih knjižničnih virov, vključno z omejenim dostopom do gradiva, povečanim povpraševanjem po e-gradivih ter potrebo po izboljšanju upravljanja zbirke in storitev. V sodelovanju z OCLC-jem je univerza uvedla platformo WorldShare, ki jim omogoča, da bolje izkoristijo svoje vire in omogočijo boljši dostop do gradiva.

Platforma WorldShare je orodje za upravljanje knjižničnih virov, ki združuje različne funkcionalnosti, kot so upravljanje katalogov, izposoja gradiva, nakupov in še več. Z njeno pomočjo lahko Univerza v Kairu lažje upravlja svojo zbirko, izboljšuje dostop do e-gradiv, upravlja medknjižnično izposojo ter sodeluje z drugimi knjižnicami in ustanovami.

Prispevek poudarja, da je uvajanje platforme WorldShare prineslo številne koristi za Univerzo v Kairu. Študentje in raziskovalci imajosedaj lažji dostop do različnih virov, tako tiskanih kot elektronskih, kar jim omogoča boljše študijske izkušnje in raziskovalno delo. Poleg tega je univerza z implementacijo te platforme izboljšala svojo učinkovitost pri upravljanju zbirke in optimizirala svoje knjižnične storitve.

Skip to content