Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ali so uporabniški računalniki v knjižnicah odveč?

Ali so uporabniški računalniki v knjižnicah odveč?
30. 6. 2023
Primož Bevc
Osnovna šola Savsko naselje

Splošne knjižnice v ZDA so se pred časom le s težavo spopadale s povpraševanjem po računalnikih za uporabnike ter zadostnim številom le-teh. Sedaj pa jih ponekod odstranjujejo, saj se usmerjajo v prihodnost, ki temelji na zagotavljanju širšega nabora tehnologije za obiskovalce. Zvok, ki je skorajda sinonim za obisk mirne splošne knjižnice – šklepetanje prstov na računalniških tipkovnicah, pa se počasi približuje morebitnemu izginotju.

V analizi podatkov o knjižnicah po vsej državi (ZDA) je podjetje Government Technology ugotovilo, da uporaba računalnikov v knjižnicah v zadnjem desetletju vztrajno upada, k čemur so pripomogle še zaustavitve in protokoli COVID-19. Čeprav so številne knjižnice ponovno odprte s polnim delovnim časom, se uporaba uporabniških računalnikov v številnih knjižnicah ni popolnoma vrnila na raven pred pandemijo. Se je pa povečala ponudba in uporaba brezžičnega internetnega omrežja.

Preberite celoten prispevek z naslovom Are Public Computers in Libraries Becoming Obsolete? avtorice Nikki Davidson, ki je zbrane podatke tudi predstavila.

Skip to content