Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

ADMO – regionalni center za boj proti dezinformacijam

ADMO – regionalni center za boj proti dezinformacijam
6. 12. 2023
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica
Logotip

ADMO je hrvaško-slovensko vozlišče za boj proti dezinformacijam, ki deluje v okviru Evropskega observatorija za digitalne medije (EDMO).

ADMO vodi Univerza v Dubrovniku, poleg AFP (francoska tiskovna agencija na Hrvaškem) in neprofitnega centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro (Slovenija) pa pri projektu sodelujejo še Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu, Fakulteta za politične vede Univerze v Zagrebu ter Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Zagrebu, nevladna organizacija Gong in spletni medij N1 Hrvaška.

ADMO je zbral multidisciplinarno skupnost akademskih raziskovalcev, preverjevalcev dejstev, medijskih strokovnjakov, novinarjev in članov civilne družbe, ki proučujejo omenjene teme. Kot so še zapisali na spletni strani, je končni cilj projekta vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja na območju Hrvaške in Slovenije v boju proti dezinformacijam v skladu s priporočili na ravni EU.

Stran in povezave so uporabne tudi za knjižnice, saj se morajo tudi same znati odzivati na naraščajoče dezinformacije ter ločiti prave in neprave informacije.

Skip to content