Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

8. september – mednarodni dan pismenosti

8. september – mednarodni dan pismenosti
8. 9. 2020
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Od leta 1967 se po vsem svetu obeležuje mednarodni dan pismenosti. UNESCO vsako leto skrbi in promovira dejavnosti ter koordinira vsebine. Tudi za leto 2020 so pripravili gradiva. Hkrati pa UNESCO letos vabi na svetovno spletno srečanje ob mednarodnem dnevu pismenosti na temo “Poučevanje in učenje pismenosti v krizi COVID-19 in po njej: vloga učiteljev in spreminjanje pedagogike”, ki bo potekalo na spletu v torek, 8. septembra 2020, od 13.30 do 15.30.

OECD bralno pismenost definira “kot razumevanje napisanih besedil, njihovo uporabo in razmišljanje o njih, z namenom doseganja lastnih ciljev, nadaljnjega razvijanja lastnega znanja in potencialov, ter sodelovanja v družbi”. Ob tem se je potrebno spomniti, da je pismenost za posameznika izjemnega pomena in čeprav smo na področju pismenosti dosegli že določen napredek, se še vedno pojavljajo novi izzivi in nove zahteve po drugačnih znanjih in spretnostih, ki jih potrebujemo za delo.

Tudi v Sloveniji se mednarodni dan pismenosti obeležuje na različne načine ter po različnih ustanovah. Letošnji osrednji dogodek, ki se bo zaradi COVID-19 odvijal malo drugače, bo Nacionalni medresorski posvet Branje kot vrednota?.

In ob tem dnevu ne pozabimo besede Kate DiCamillo, ki je rekla, da “branje naj otroku ne bo predstavljeno kot opravilo, dolžnost, temveč naj mu bo ponujeno kot darilo”.

 

 

Skip to content