Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

5. mednarodno srečanje partnerjev projekta EODOPEN

5. mednarodno srečanje partnerjev projekta EODOPEN
2. 12. 2021
Tina Glavič
Narodna in univerzitetna knjižnica
Andreja Hari
Narodna in univerzitetna knjižnica
Logotip projekta

Zaradi pandemije COVID-19 se je v spletno okolje preselilo tudi peto srečanje projekta EODOPEN. Iz svojih domov ali knjižnic se je srečanja udeležilo okoli 50 predstavnikov 15 projektnih partnerjev iz skupno enajstih držav. Iz Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) so se srečanja udeležile Alenka Kavčič-Čolić, Tina Glavič in Andreja Hari.

Projektni partnerji so med 29. in 30. novembrom 2021 spremljali predstavitve dosedanjega dela posameznih delovnih skupin in aktivno sodelovali pri načrtovanju novih projektnih aktivnosti. Prvi dan srečanja se je pričel s sočasno izvedbo srečanj štirih delovnih skupin, projektni partnerji so se razdelili po posameznih skupinah in razpravljali o nadaljnjem delu. V nadaljevanju je v skupnem srečanju potekal pregled novosti in sprememb v šestih delovnih skupinah, potekale so diskusije. NUK vodi četrto delovno skupino Dostavni formati digitaliziranega gradiva za uporabnike s posebnimi potrebami (Delivery formats of digitised material for special needs). V okviru te delovne skupine ustvarjamo smernice za prilagajanje digitaliziranega gradiva uporabnikom mobilnih naprav ter slepim in slabovidnim uporabnikom.

Drugi dan srečanja se je začel s pregledom novosti v sedmi delovni skupini in sicer o trenutnem stanju digitalizacije zadanih 15.000 publikacij. V nadaljevanju je Andreja Hari, v sklopu delovne skupine, ki jo vodi NUK, partnerjem predstavila tematiko »eBook accessibility for all«. V sklopu predstavitve se je posvetila problematiki oseb s posebnimi potrebami pri dostopanju in uporabi e-knjig, s poudarkom na slepih in slabovidnih ter predstavila postopek izdelave formata EPUB iz digitaliziranega gradiva, ki je dostopen vsakomur. V zadnjem delu srečanja je bila izvedena delavnica namenjena promociji, v sklopu katere se je iskalo rešitve kako digitalizirano gradivo iz projekta EODOPEN približati mlajšim uporabnikom.

EODOPEN ali eBooks-On-Demand-Network Opening Publications for European Netizens (E-knjige po naročilu – odpiranje dostopa do gradiva za evropske uporabnike spleta) je štiriletni projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa, in katerega cilj je neposredno sodelovanje z nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi skupnostmi pri izbiri gradiva 20. in 21. stoletja za digitalizacijo. Države partnerice projekta so Avstrija, Češka, Estonija, Litva, Madžarska, Nemčija, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Švedska. Skupna vrednost projekta je približno 4 milijone evrov.

Skip to content