Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

3D virtualni sprehod po Mestni knjižnici Kranj

3D virtualni sprehod po Mestni knjižnici Kranj
4. 6. 2021

Virtualni sprehodi so danes realnost, predvsem pa priložnost, da si pogledamo različne objekte, znamenitosti in druge vsebine kar z domačega kavča. Slikoviti posnetki nam omogočajo bolj poglobljen in natančen ogled izbranega prostora, predmeta ali stavbe in s tem pripomorejo tudi k ohranjanju stanja v določenem času. Zdravstvene razmere so nas je v preteklem in letošnjem letu tudi v Sloveniji spodbujale k odpiranju virtualnih razstav, organizaciji dogodkov na spletu in celo k virtualnim ogledom srednjih šol za potrebe informativnih dni. V Mestni knjižnici Kranj nam je bila ideja o 3D posnetku prostorov takoj všeč, zanjo pa smo se odločili šele takrat, ko smo izvedeli, da lahko med ogledom obiskovalcem ponudimo tudi različne vsebine, ki se nanašajo na naše poslanstvo, prostore, območja in predmete.  

V Kranju prav v teh dneh, natančneje 29. junija, praznujemo 10 let od združitve treh oddelkovNagradna igra s kodo na novi lokaciji, v Knjižnici Globus. Rdeča nit letošnjega praznovanja je spodbujanje uporabe knjižnice in približevanje z vsebino in s prostorom lokalni in širši javnosti. V desetih letih se je marsikaj spremenilo. Takrat smo imeli ponekod še pultni sistem, danes pa uporabnikom ponujamo moderni, 3D virtualni sprehod po knjižnici, tudi po kakšnih bolj skritih kotičkih, kamor nezaposleni navadno ne zaidejo. Dodana vrednost 3D virtualnega sprehoda je ohranitev prostorov v sedanji podobi za prihodnost in možnost dostopa do najrazličnejših vsebin, ki so nastajale v preteklih desetih letih. Te vsebine prvič ponujamo z dostopom z enega mesta.Gre za posnetke prireditev, ki jih najdete v dvorani, kvize in uganke za otroke, ki jih najdete na otroškem oddelku, za informacije o bralnih srečanjih za odrasle. V gorenjski sobi so predstavljene posebne zbirke, na vseh računalnikih za iskanje gradiva je povezava do kataloga COBISS+. Predmeti, kot so bralniki, imajo povezave na portal Biblos in do navodil o uporabi. Vmes vam ponujamo tudi razvedrilne vsebine, na primer naš čudovit razgled na Karavanke in Kamniško-Savinjske alpe, našega Modrega psa, ki se skriva na otroškem oddelku, in za slavnostno priložnost tudi nagradni Knjižnično Globusalni 3D kviz, ki se skriva za oranžnimi točkami.

Morda še pojasnilo: virtualni sprehod v izjemni, 134 MP visoki ločljivosti kamere z 9 objektivi in laserskim merjenem, zagotavlja najbolj realistične in najkvalitetnejše 3D posnetke. Storitev Matterport omogoča sprehod po virtualnem prostoru, ki je popolnoma skladen s pravim prototipom. Omogoča tudi pogled na tloris prostora s ptičje perspektive in preprosto prehajanje med nadstropji.

Mestna knjižnica Kranj je prva slovenska splošna knjižnica, posneta s predstavljeno tehnologijo. To je naše rojstnodnevno darilo vsem, ki imate radi knjižnice in drugačne pristope. Vabljeni k ogledu.

Novico pripravila: Maja Vunšek (Mestna knjižnica Kranj)
Fotografiji: Lucija Podbrežnik (Mestna knjižnica Kranj)

Skip to content