Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

27. Golievi dnevi

27. Golievi dnevi
24. 5. 2023
Patricija Tratar
Knjižnica Pavla Golie Trebnje
Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Ob Golievih dnevih, ki v Trebnjem potekajo že od leta 1996, smo knjižničarji oživili del Golieve Sneguljčice. Poimenovani so po Pavlu Golii (10. 4. 1887-15. 8. 1959), pesniku, enem najpomembnejših slovenskih mladinskih dramatikov, častniku in ravnatelju SNG Drame, po katerem se od leta 1983 imenuje tudi naša knjižnica. Vsako leto v času Golievih dni organiziramo zaključek bralne značke za odrasle – Bralna potepanja, zaključek bralne značke za otroke, Jurčkov nahrbtnik ter zaključek pravljičnih uric. Dogodke v okviru razpisa za organizacijo Golievih dni sofinancira Občina Trebnje. V stroškovnik razpisa so poleg honorarjev gostujočih avtorjev ali gledališč, všteti še stroški daril bralcem in materialni stroški (scenografija, papir …). Občina Trebnje ima sicer dva občinska praznika, prvi so Golievi dnevi, ki jih praznujemo v tednu obletnice Golievega rojstva, drugi pa so Baragovi dnevi konec junija, ob obletnici smrti škofa in misijonarja Friderika Ireneja Barage, ki je bil prav tako rojen v Trebnjem.

Scenarij osrednje slovesnosti Golievih dni je napisala naša upokojena sodelavka Cecilija Žibert, ki je program prepletla z nagovori odgovornih oseb občine in naše knjižnice ter z verzi in osebami iz Golieve Sneguljčice. Na odru so nastopili kraljica, dvorna dama, lovec, Sneguljčica ter tolovaja Frice in Frace, ki sta tudi nagajivo povezovala prireditev. Prireditev sta glasbeno in plesno popestrila baletna plesalka Sabina Selan in Občinski pihalni orkester Trebnje. Z njihovim nastopom smo prepletli scenarij prireditve in verze Sneguljčice, saj kraljici ob godu godba zaigra koračnico, dvorjani in kraljica pa si ogledajo tudi balet. Zbrane smo v okviru tradicionalnega domoznanskega prispevka poučili o mnogih uprizoritvah Sneguljčice od leta 1937 dalje, objavah drame v različnih publikacijah ter o primerjavi Golieve drame s pravljico bratov Grimm in Disneyevo upodobitvijo.

V knjižnici smo še posebej ponosni, da je po 85 letih v prenovljeni izdaji izšla Sneguljčica Pavla Golie, ki jo je ilustrirala priznana trebanjska ilustratorka Marto Bartolj. V pogovoru z dvorno damo Simono Lužar je ilustratorka razkrila, kako je poustvariti vsem znane like Sneguljčice. K ponovni izdaji Sneguljčice nas je ob izdaji stripa Princezka in pastirček leta 2017 spodbudil prof. Jože Zupan, naš častni član in častni član društva Bralna značka Slovenije, ki je eden najboljših poznavalcev življenja in dela Pavla Golie na našem območju, in hkrati zaslužen za poimenovanje knjižnice po znanem rojaku in za Goliev spominski kotiček v knjižnici. Ob prebiranju te mladinske drame v verzih so nas Golieva zgodba in njegova poučna sporočila očarala in nas močno motivirala za izvedbo prireditve. Dodatna motivacija je bila zadovoljstvo naših obiskovalcev prireditve in Bralnih potepuhov ter predstavnikov občin, ki so nam po prireditvi izrekli mnoge pohvale. Vse kaže, da prireditev močno odmeva tudi med našimi uporabniki, saj smo zanjo deležni vsakodnevnih pohval. Osrednjo prireditev je spremljala novinarka s dolenjske televizije Vaš Kanal s snemalcem in o prireditvi pripravila dva prispevka.

Bralno značko za odrasle, Bralna potepanja, je letos opravilo rekordnih 123 bralcev in bralk, ki so med oktobrom in aprilom posegali po knjigah na temo živali. Prijave za bralno značko niso potrebne, sodelujejo lahko uporabniki od 15. leta dalje. Bralni potepuhi po 1. 10. prevzamejo zloženko, ki jo izpolnijo in oddajo do 31. marca. K večjemu številu pripomore motivacija bralcev na izposoji in spodbujanje k opravljanju bralne značke, bralni klub in druge dejavnosti knjižnice za odrasle. Nagrada je bila letos še posebej imenitna, saj so na prireditvi prejeli vsak svoj izvod Sneguljčice in priznanje. Bralna značka Bralna potepanja poteka od sezone 2011/2012. V prvem letu jo je opravilo 53 bralcev, od takrat pa se število vsako leto povečuje. Golieve dneve smo izvedli tudi v letu 2020, ko smo se tudi v knjižnicah spopadali s prilagojenimi oblikami izposoje in bralnih projektov. V prvih mesecih karantene smo vsem uporabnikom podaljšali izposojo že izposojenega gradiva v fizični obliki ter promovirali branje e-knjig in zvočnih knjig. Rok oddaje zloženk smo podaljšali z 31. 3. na 31.5. 2020, osrednjo prireditev Golievih dni pa smo izvedli 25. septembra. Prireditev takrat ni potekala v prostorih knjižnice, saj je bil glede na takratna priporočila NIJZ prostor premajhen. Zato smo dogodek izvedli v Galaksiji Trebnje.

17. 4. 2023 smo se skupaj z Miškinim gledališčem in poskočnim Dejanom zabavali ob zaključku pravljičnih uric in Jurčkovega nahrbtnika. Pokukali smo v veliko pisano skrinjo na zaprašenem podstrešju in skupaj odkrili čarobno presenečenje! V njej so bile namreč zaklenjene tiste pesmice, na katere ne smemo nikoli pozabiti. Najlepše otroške ljudske pesmi. Jurčkov nahrbtnik je uspešno zaključilo 125 nadobudnih bralcev med 4. in 8. letom starosti. Ure pravljic je vsaj sedemkrat v sezoni 2022/2023 obiskalo 59 otrok v Osrednji knjižnici Trebnje, krajevnih knjižnicah na Mirni, Šentrupertu in Mokronogu ter Izposojevališču Veliki Gaber. Prireditve smo promovirali v lokalnih glasilih, na spletni strani ter po elektronski in navadni pošti.

Razstava ilustracij Marte Bartolj v muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka (foto: arhiv knjižnice)

Priprave na ponovno izdajo Sneguljčice in na letošnje Golieve dni so se začele že lani, ko smo v spominskem kotičku Pavla Golie otvorili začasno razstavo ilustracij Sneguljčice že prej omenjene Marte Bartolj. Izbrane Ilustracije nove izdaje Sneguljčice so bile od 24. oktobra 2022 na ogled v naši knjižnici, od 20. 4. 2023 pa vse do junija si jih lahko ogledate v prostorih Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči, saj ima ilustratorka Marta Bartolj tudi mirnopeške korenine.

Nova izdaja knjige Sneguljčica (foto: arhiv knjižnice)

Želimo si, da bi naša nova Sneguljčica razveselila čim več knjižnic in njihovih uporabnikov. Poleg spremnih besed direktorice knjižnice Andreje Pleničar in Jožeta Zupana, smo vanjo dodali še slovarček, ki pojasni danes manj poznane in zastarele besede.

Poleg zbiranja, obdelovanja in hranjenja domoznanskega gradiva se v Knjižnici Pavla Golie Trebnje zavedamo pomembnosti ustvarjanja novega domoznanskega gradiva, kot so izdaje del naših domoznancev ter digitalizacija in spletna objava vseh vrst naše dediščine, preden izgine v pozabo.

Skip to content